Ranní check: CSG staví v Americe továrnu na zápalky do nábojů, Babiš zůstává šéf ANO

Video placeholde

Dobré ráno! Je 40. den v roce, svátek má Apolena. V tento den roku 1993 vznikla politická strana Česká strana sociálně demokratická, přejmenováním Československé sociální demokracie. Prvním předsedou se stal Miloš Zeman.

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Babiš zůstává šéfem ANO i poslancem

Andrej Babiš zůstává i nadále v čele hnutí ANO i poslancem. Uvedl to na zasedání předsednictva hnutí na pražském Chodově. Zisk 2,4 milionu hlasů v prezidentské volbě vyhodnotilo ANO jako skvělý výsledek. Babiš uvedl, že hnutí chce pracovat pro voliče, které vláda ignoruje. Již dříve na zasedání rezignoval moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák na svou funkci místopředsedy hnutí ANO, sám se rozhodl z funkce odejít.

Konec aut s cenou do půl milionu i celých závodů Škody Auto

Návrh nové emisní normy Euro 7, který loni na podzim představila Evropská komise, by znamenal konec aut s cenou do půl milionu korun, uzavření řady výrobních závodů i v Česku či omezení mobility Evropanů. Ke zlepšení životního prostředí omezením emisí by přitom změny přispěly jen „marginálně“, navíc by zpomalily obnovu vozových parků. Na tiskové konferenci to uvedli ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a zástupci automobilového průmyslu.

VIDEO: Výroba baterií do elektromobilů v mladoboleslavském závodě Škoda Auto

Video placeholde
• Škoda Auto

CSG staví v Americe továrnu na zápalky do nábojů

Po získání 70procentního podílu v italském Fiocchi Munizioni, předním globálním hráči na trhu se střelivem, se Czechoslovak Group (CSG) chystá na velké armádní a policejní tendry v Evropě, Spojených státech i jinde ve světě. Součástí expanze bude i stavba továrny na zápalky do malorážových nábojů ve státě Arkansas. Po bývalé České zbrojovce Uherský Brod, dnes CZ Colt Group, bude společnost podnikatele Michala Strnada dalším českým zbrojařským uskupením vyrábějícím v USA.

Skanska postaví v Satalicích modulární byty

Společnost Skanska Residential kupuje pozemek v pražských Satalicích. Na brownfieldu plánuje postavit dostupné bydlení pro mladé rodiny Livo Homes. Atraktivní ceny chce docílit výstavbou z prefabrikátů potažmo z modulů, které výstavbu nejen zlevní, ale i zrychlí. Investice se pohybuje zhruba kolem jedné miliardy korun. Se zahájením první ze dvou etap projektu počítá Skanska na rok 2026.

Stane se dnes:

  • Svaz průmyslu a dopravy uspořádá konferenci k výhledu ekonomiky po roce války na Ukrajině. Tématem bude jak se daří českým firmám a co očekávají od roku 2023 a jak se plánují zapojit do poválečné obnovy Ukrajiny.
  • Provozní ředitel americké letecké společnosti Southwest Airlines Andrew Watterson bude vypovídat před senátním výborem pro obchod, vědu a dopravu ve věci rušení tisíců letů v prosinci a lednu kvůli počasí.
  • Krajský soud v Praze pokračuje v projednávání údajně zmanipulované insolvence společnosti Via Chem Group. Obžalobě čelí 15 fyzických a pět právnických osob.