Ranní check: EPH má rekordní zisk, inflace zpomalila a mistrovství v hokeji láká byznys

Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského loni dosáhl na rekordní tržby i zisk.

Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského loni dosáhl na rekordní tržby i zisk. Zdroj: Profimedia

Dobré ráno! Je 132. den roku, svátek má Pankrác. V tento den v roce 1999 rozhodl kabinet tehdejšího českého premiéra Miloše Zemana o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. 

Přečtěte si nejdůležitější zprávy posledních hodin.

Vláda zvýší daň z nemovitosti, škrtne jednu sazbu DPH a více zdaní firmy

Vyšší daně budou platit firmy, živnostníci a částečně i zaměstnanci, kteří přijdou o řadu daňových slev. Vláda Petra Fialy (ODS) představila ve čtvrtek svůj konsolidační balíček, díky kterému chce v rozpočtu najít v příštím roce 94,1 miliardy korun, během dvou let až 147,5 miliardy korun. Největší část chce stát ušetřit na národních dotacích pro firmy a podnikatele, a to téměř 55 miliard korun. Dotkne se to zejména průmyslu a zemědělství.

Europoslanci se shodli na nových pravidlech pro umělou inteligenci

Hlasování v klíčových výborech Evropského parlamentu určilo podobu Aktu o umělé inteligenci. Nová legislativa omezuje využití AI, stanovuje výjimky pro její výzkum a definuje systémy, které budou kvůli jejich rizikovosti zakázány. O finálním návrhu budou hlasovat europoslanci na červnové schůzi Evropského parlamentu.

Křetínského EPH opět na rekordu. Zisk překonal sto miliard korun

Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského zvyšuje svůj náskok v žebříčku největších tuzemských společností z hlediska tržeb. Loni se mu tento ukazatel zastavil na úrovni 37,1 miliardy eur, v přepočtu 872 miliard korun, čímž se meziročně téměř zdvojnásobil. A rekordní byl i výsledek hospodaření. Provozní zisk (EBITDA) meziročně vzrostl z 2,3 na 4,3 miliardy eur, tedy zhruba na 101 miliard korun. 

Mistrovství světa v hokeji láká český byznys

Dnes vypukne mistrovství světa v ledním hokeji. Mnoha Čechy až fanaticky sledovaná akce, která se letos koná ve finském Tampere a v lotyšské Rize, tak přirozeně láká velký byznys. Češi na turnaj po desítky let dodávají nejen doma vyráběné puky, ale i škodovky. Letos se k nim navíc oficiálně přidá i tuzemský hazard.

Inflace klesla na 12,7 procenta. Její další vývoj bude záležet i na mzdových požadavcích

Meziroční růst spotřebitelských cen v Česku v dubnu zpomalil na 12,7 procenta z březnových 15 procent. V meziměsíčním srovnání ceny klesly o 0,2 procenta, oproti březnu zlevnily zejména potraviny, uvedl Český statistický úřad. Od vývoje inflace se odvíjí rozhodování bankovní rady České národní banky ohledně nastavení úrokových sazeb.

Stane se dnes:

  • Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) představí chystané změny v poplatcích za elektronickou dálniční známku, které mají začít platit od 1. března 2024, a jsou součástí vládního konsolidačního balíčku. 
  • V Japonsku pokračuje zasedání ministrů financí a šéfů centrálních bank skupiny G7. Potrvá do 13. května.
  • Své čtvrtletní hospodářské výsledky zveřejní největší evropská pojišťovna Allianz.