Ranní check: Firma vlastnící ponorku Titan pozastavuje činnost. Zelenskyj bude jednat s Fialou

Volodymyr Zelenskyj na Pražském hradě.

Volodymyr Zelenskyj na Pražském hradě. Zdroj: Michaela Szkanderová

Dobré ráno! Je 188. den roku, svátek má Bohuslava. V tento den v roce 1997 stoleté záplavy v České republice kulminovaly. Připravily o život celkem 50 osob.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ NATO váhá, co na summitu nabídnout Ukrajině. Erdogan je neústupný, přijetí Švédska drhne

Severoatlantickou alianci čeká příští týden ve Vilniusu jeden z nejdůležitějších a patrně také nejnáročnějších summitů. Očekávalo se, že na něm členové vojenského paktu oslaví přijetí Finska a Švédska do svých řad. Přistoupení druhé severské země ovšem stále blokují Turecko a Maďarsko a ani na poslední chvíli se nedaří jejich odpor zlomit. NATO rovněž musí vyřešit, jak se vypořádat s přihláškou Ukrajiny.

✅ Čekání na bitcoinový ETF fond: ve hře jsou konkurenční náskok a miliardy dolarů investorů

Významné finanční instituce na Wall Street pokračují ve své snaze získat licenci na založení burzovně obchodovaného fondu, který by kopíroval vývoj spotové ceny kryptoměny bitcoin. Takový fond by mohl do správy nalákat miliardy či desítky miliard dolarů. A ten, kdo dostane povolení jako první, bude mít v konkurenčním boji náskok. Překážkou však zatím je odměřený postoj federální Komise pro cenné papíry (SEC).

✅ Už žádné výzkumné operace. Společnost OceanGate pozastavila činnost

Americká společnost OceanGate, která spravovala turistickou ponorku, která implodovala během ponoru k vraku Titaniku, pozastavila veškeré průzkumné a komerční operace, uvedl ve čtvrtek její web. Na webových stránkách se objevil červený banner s textem: „OceanGate pozastavila veškeré průzkumné a komerční operace.“

Americké a kanadské úřady vyšetřují příčinu červnové podmořské imploze, která zabila všech pět lidí na palubě a vyvolala otázky ohledně regulace těchto výprav. Pobřežní stráž USA minulý týden po prohledání dna oceánu našla předpokládané lidské pozůstatky a trosky z ponorky známé jako Titan. 

✅ Zelenskyj v Praze poděkoval za podporu. Dojaly ho ukrajinské vlajky v rukách českých občanů

Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek přiletěl do Prahy. Český vládní speciál přistál na letišti v Praze. Z letiště zamířil rovnou na Pražský hrad, kde se setkal s prezidentem Petrem Pavlem a v pátek se potká i s premiérem Petrem Fialou. Návštěva ukrajinského prezidenta byla do poslední chvíle přísně utajována. Zelenskyj do Česka zavítal poprvé od chvíle, co Rusko zahájilo invazi a započala tím válka na Ukrajině. Sledujeme pro vás aktuální informace a novinky z návštěvy. 

Stane se dnes:

  • Jihokorejská společnost Samsung Electronics zveřejní předběžné výsledky hospodaření za 2. čtvrtletí. 
  • Tisková konference generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga před aliančním summitem začínajícím v úterý ve Vilniusu.
  • Korea zveřejní vlastní posudek plánů Japonska vypouštět do oceánu radioaktivní vodu z jaderné elektrárny Fukušima, kterou v roce 2011 poničilo zemětřesení a cunami. 
  • Jednání mezi tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.