Ranní check: Gazprom končí v moravském zásobníku plynu. V Česku se budou vyrábět izraelské drony

Moravia Gas Storage

Moravia Gas Storage Zdroj: profimedia.cz

Dobré ráno! Je 304. den roku, svátek má Štěpánka. V tento den v roce 1956, po předchozím izraelském útoku na Sinaj, zahájily Velká Británie a Francie vojenskou operaci proti Egyptu.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Komárek po roce a půl od vypuknutí války odstřihává Gazprom od svého zásobníku plynu

Společnost MND ze skupiny Karla Komárka zvýší na úkor ruské státní plynárenské společnosti Gazprom svůj podíl v moravském zásobníku plynu Moravia Gas Storage (MGS). Dosud v ní ruský monopol na export plynu držel poloviční podíl. Dokončení transakce je podmíněno schválením regulatorních úřadů.

✅ Firmy z okolí Dukovan se snaží chytit příležitost. Výstavba reaktoru může regionu pomoci

Zahájení výstavby nového dukovanského bloku už za několik let strhne veškerou pozornost na dlouhá léta opomíjený region na Vysočině. Na místo se začnou sjíždět tisíce lidí, budoucích pracovníků, tuny nákladu i světoví dodavatelé. Zůstat pozadu nechtějí ani místní firmy a už nyní komunikují se všemi třemi uchazeči o výstavbu reaktoru. Ještě než se začne stavět, bude ale region podle studie Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) potřebovat vysoké investice.

✅ Izraelské drony v Česku. Světový lídr Elbit a LPP otevřou v tuzemsku vývojové a výrobní centrum

Jeden ze světových lídrů v oblasti vývoje a výroby dronů, izraelský koncern Elbit Systems, chystá v Česku výstavbu vývojového, výrobního a výcvikového centra pro střední Evropu. Tuzemským partnerem Izraelců je česká společnost LPP zaměřená na civilní a vojenské avionické přístroje, autonomní řízení, termální kamery nebo na zaměřovače. V evropské části NATO zatím Elbit podobné technologické centrum neotevřel. Mimo Izrael má po světě několik dceřiných firem, především ve Spojených státech.

✅ Turbíny evropského větrného průmyslu se zasekly. Brusel spřádá plány na jeho záchranu

Válka na Ukrajině měla být odrazem pro novou éru obnovitelných zdrojů v Evropě. Nyní se však ukazuje, že v případě elektřiny z větru nebude vůbec snadné unijní plány splnit. Společnosti z oblasti větrného průmyslu strádají a jejich akcie na burzách prudce klesají. Brusel se obává, aby celý segment nepotkal osud výrobců fotovoltaiky, kterou nyní EU ve velkém dováží z Číny. Plánuje proto několik kroků k záchraně odvětví.  

Stane se dnes: 

  • Vyprší termín na podání finálních nabídek na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. 
  • Zasedne rada Českomoravské konfederace odborových svazů, bude rozhodovat o podobě protivládních protestů.
  • Český statistický úřad zveřejní předběžný odhad HDP za 3. čtvrtletí roku 2023.