Ranní check: Letenky mohou letos zlevnit. Teherán vyostřil napětí v Rudém moři

Ceny letenek narazily na strop a zřejmě začnou klesat.

Ceny letenek narazily na strop a zřejmě začnou klesat. Zdroj: Hyperia s.r.o.

Dobré ráno! Je 3. den roku, svátek má Radmila. V tento den v roce 1959 se Aljaška stala 49. státem USA. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin. 

Čínské akcie loni prodělávaly. Teď ale přišel čas k nákupu, tvrdí investor

Na první pohled nešlo v posledních dvanácti měsících na akciových trzích prodělat. Tedy alespoň z pohledu burzovních indexů. Nejsledovanější ukazatel S&P 500, který měří vývoj cen akcií největších amerických korporací, přinesl přibližně čtvrtinové zhodnocení. Technologický Nasdaq narostl dokonce o více než 40 procent. Slušné nárůsty si připsaly také trhy v západní Evropě, v Japonsku i v Praze. Zklamáním pro globální investory naopak byly Čína a Hongkong. Někteří investoři se ale domnívají, že čas tamních akcií přichází právě teď.   

Po ostrém zdražování letenek může přijít částečné zlevňování

Letecké společnosti v těchto dnech zjišťují, že dráž už letenky prodávat nelze. Zatímco v minulých letech zvyšovaly ceny až o desítky procent, loni narazily na strop. Vyplývá to z analýzy společnosti Cirium, na kterou upozornily Financial Times. A trend se otáčí. Aerolinky se dostávají pod tlak a musí stlačovat ceny na minimum, a to i z toho důvodu, že letadel na trhu přibývá a konkurence se zostřuje. Mimo jiné proto, že leasingové společnosti stahují letadla z Číny. 

Írán vyostřil napětí v Rudém moři. Na pomoc jemenským povstalcům vyslal válečnou loď

Teherán naznačil, že je ochotný otevřeně podpořit výpady jemenských povstalců v Rudém moři. Vyslal do těchto vod válečnou loď poté, co americké námořnictvo Húsíům zničilo tři plavidla. Znovu tak rostou obavy z širšího konfliktu na Blízkém východě, který by mohl vážně ohrozit mezinárodní obchod. Ropa zareagovala na vývoj situace mírným růstem.

Na porcování Sberbank dohlédne státní zástupce. Má posílit frustrované věřitele

Stát hodlá pohlídat, aby se úpadek Sberbank nezasekl v patové situaci, ve které by v důsledku tratila většina věřitelů. Ti zatím marně čekají na své peníze poté, co společnost LitFin v prosinci vyjádřila nesouhlas s postupem výplaty navrhovaným insolvenční správkyní Jiřinou Lužovou. V závěru prosince tak do insolvenčního řízení padlé banky vstoupilo Městské státní zastupitelství v Praze.

 

Stane se dnes: 

  • Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) navrhne na jednání vlády prodloužení namátkových kontrol na hranicích se Slovenskem o třicet dní.
  • Proběhne novoroční oběd prezidenta Petra Pavla s premiérem Petrem Fialou (ODS) a manželkami. Setkání se uskuteční bez zástupců médií. 
  • Vyjde zpráva o vývoji nezaměstnanosti v Německu za prosinec.