Ranní check: Proč se bouří čeští zemědělci. Zlatá horečka tuzemských zbrojařů skončila

Protesty zemědělců v Praze

Protesty zemědělců v Praze Zdroj: e15 Michaela Szkanderová

Dobré ráno! Je 51. den roku, svátek má Oldřich. V tento den před deseti lety bylo během protivládních protestů na Ukrajině zabito přes sto lidí. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

Neférové dotace nebo omezující pravidla EU. Proč se bouří čeští zemědělci?

Největší zemědělské organizace v Česku se sice distancovaly od pondělní demonstrace v Praze, za níž stojí lidé propojení s tuzemskou dezinformační scénou, už na čtvrtek však připravují ve spolupráci se zahraničními kolegy vlastní protestní jízdu na státních hranicích. Další akce mohou následovat příští měsíc, pokud zemědělci nebudou spokojeni s konečnými návrhy změn, které připravuje ministr Marek Výborný. Co vlastně farmáři po vládě chtějí a je vůbec reálné, aby jim vyšla ve všem vstříc?

Kolářův dvojí metr. Kritizuje Čínu, ale zároveň pracuje pro lobbisty Huawei. Klienty neodtajním, říká

Čínská technologická firma Huawei zaplatila nadnárodní lobbistické kanceláři Squire Patton Boggs v průběhu pěti let v přepočtu desítky milionů korun, aby Číňanům ve Washingtonu pomohla bojovat proti americkým sankcím. U Squire Patton Boggs jako konzultant působí i poradce prezidenta Pavla Petr Kolář. Ten odmítá, že by Huawei jakkoliv pomáhal. Své klienty ale prezidentův „přítel po boku“ nadále tají.

Dva roky války na Ukrajině: Zlatá horečka českých zbrojařů je pryč, kdo nevydělal, už to nestihne

V sobotu 24. února to budou dva roky od okamžiku, kdy Rusko začalo drancovat Ukrajinu. Odhady, podle nichž měla válka trvat jen pár dní a ruská armáda se rychle měla dostat až do Kyjeva, se sice nenaplnily, skutečností se ale nestaly ani vize přející rychlé vítězství Ukrajincům. Stále zřetelnější je, že stejně jako zamrzlý konflikt na Donbase dospěla i tato Putinova válka do bodu mrazu a přešla do fáze pozičního boje, který bude trvat ještě velmi dlouho. Pro řadu hráčů je však oddalování konce války paradoxně dobrou zprávou.

V Praze se bude dělat na nejpokročilejších čipech světa. Dodavatel gigantů otevírá vývoj

V Česku bude mít vývojové centrum další mezinárodní společnost zaměřená na návrh čipů. V Praze podle informací e15 otevírá inženýrské kanceláře americký podnik Analog Bits, který úzce spolupracuje s největšími zakázkovými výrobci čipů na světě a pomáhá jim s produkcí těch nejpokročilejších kusů. „Chceme do Česka přinést znalosti návrhu v nejmodernějších mikroelektronických výrobních procesech a vytvořit vysoce kvalifikovanou pracovní sílu,“ říká ředitel pražské pobočky Analog Bitsu Michal Marčišovský.

Stane se dnes:

  • Náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka zhodnotí působení armády v roce 2023. Vystoupí i ministryně obrany Jana Černochová.
  • Ministerstvo práce a sociálních věcí představí výsledky loňského zvýhodnění zkrácených úvazků.
  • Pokračuje stávka pozemního personálu aerolinek Lufthansa na německých letištích. Protest ovlivňuje i lety do Česka.
  • Polští zemědělci chystají úplnou blokádu hraničních přechodů s Ukrajinou i důležitých silničních tahů.