Ranní check: Rudé moře postrachem automobilek v Česku. Lidovci se vzbouřili zdola

Dobré ráno! Je 17. den roku, svátek má Drahoslav. V tento den v roce 1991 začala ve válce v Zálivu operace Pouštní bouře.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Jemenští povstalci straší automobilky v Česku. Část dodávek namísto lodí přepravují letadla

Útoky jemenských povstalců na lodě v Rudém moři, které přepravují dodávky z Asie do Evropy, dělají značné potíže automobilkám vyrábějícím na starém kontinentu. Volvo v tomto týdnu přistupuje k třídenní odstávce, Tesla koncem ledna zastaví většinu prací v továrně u Berlína dokonce na dva týdny. Možných dopadů jsou si vědomy i automobilky, které vyrábějí v Česku. Odstávky výroby zatím nehrozí, součástky se ale dostávají do závodů se zpožděním a podstatně dráž.

✅ Měsíce marného čekání. O osudu miliard ze Sberbank bude jasněji na prahu jara

Už bezmála sedm týdnů je téměř šestnáct tisíc věřitelů padlé Sberbank drženo v šachu společností LitFin, která svým prosincovým odvoláním zablokovala výplatu téměř 57 miliard korun. S napětím nyní věřitelé vyhlížejí příští milník v kauze, a totiž rozhodnutí odvolacího soudu. Jisté už nyní je, že do konce měsíce verdikt nepadne. Sberbank totiž není v lednové agendě pražského vrchního soudu. Podle poradců se může čekání protáhnout i na měsíce.

✅ Lidovci cítí krev, vzbouřili se zdola. Jurečkova prohra může spustit domino efekt ve vládě

Nemusí být člověk extrémní fanda lidovců, aby je měl občas za co pochválit. Jejich předseda Marian Jurečka se pokusil takzvaně vysedět kauzu s pozdním a neobratným vysvětlováním své kauzy s ministerským večírkem (abychom se tedy vyhnuli přímo termínu lhaní), nechal si to odkývat stranickými potentáty, ale straníci to odmítli akceptovat. Tedy někteří a zdola. My, co jsme zvyklí na rezolutní lidovecké „možná“ jako základní stranickou doktrínu, jsme nynějším „nikdy“ mile překvapeni.

✅ Dálnice i elektrárny od ledna povoluje nový úřad. Chybí mu ale polovina pracovníků

Výstavba velkých infrastrukturních staveb v Česku má významně zrychlit. Plánuje to nový Dopravní a energetický stavební úřad, který vznikl na základě nového stavebního zákona a od ledna řeší všechny žádosti o povolení dálnic, železničních tratí i jaderných zařízení. Po půlroční přípravě ale začíná jen s polovinou zaměstnanců a další teprve intenzivně hledá. Jeho pracovníci se přitom budou muset vyrovnat nejen s novou agendou, ale i s náloží už probíhajících stavebních řízení.

Stane se dnes:

  • Začne mimořádná schůze Poslanecké sněmovny ke koaličnímu návrhu na zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí.
  • Eurostat vydá konečnou zprávu o vývoji inflace v EU za prosinec.
  • Začíná dvoudenní jednání Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníků generálních štábů. Za Česko se zúčastní náčelník generálního štábu Karel Řehka.
  • Pokračuje zasedání Světového ekonomického fóra (WEF). Vystoupí například generální tajemník OSN António Guterres, francouzský prezident Emmanuel Macron nebo americký ministr zahraničí Antony Blinken.