Ranní check: Světlík je obviněn z podvodů, Airbus předstihl Boeing v dodávkách letadel

Společnost Vítkovice, a. s., zastřešuje služby pro některé dceřiné společnosti ze skupiny Vítkovice ostravského podnikatele Jana Světlíka

Společnost Vítkovice, a. s., zastřešuje služby pro některé dceřiné společnosti ze skupiny Vítkovice ostravského podnikatele Jana Světlíka Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Dobré ráno! Je 101. den roku, svátek má Darja. V tento den v roce 1968 Československý film režiséra Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky (1966) získal Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film v rámci 40. ročníku udílení cen americké Akademie filmového umění a věd za rok 1967.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin.

✅ Ve střední Evropě vzniká proruský tábor, Česko je výjimka, říká bývalý estonský prezident Ilves

Deset let stál v čele Estonska, které se za jeho působení přeměnilo v jednu z technologicky nejvyspělejších zemí světa. Proslul také jako hlasitý kritik putinovského Ruska, a ani dnes po odchodu do politického důchodu si k agresivní zemi, jež rozpoutala válku na Ukrajině, nebere žádné servítky. „Dokonce ani ruská opozice není o nic méně imperialistická než Putin,“ tvrdí v rozhovoru s e15 bývalý estonský prezident Toomas Hendrik Ilves, který v úterý vystoupil jako jeden z hlavních řečníků na International E-commerce and Digital Summitu v Praze. 

✅ Kvalitní elektromobily za nižší ceny už nabízejí. Nyní Číňané musejí ještě získat důvěru Evropy

Byznysový potenciál obchodu s elektrickými vozy přilákal v Číně několik desítek specializovaných automobilek. Ty nejúspěšnější, které obstály v ostrém konkurenčním souboji na tamějším, světově největším trhu elektromobilů, se nyní prosazují na evropských trzích včetně českého. Sázejí na často mimořádný poměr ceny a kvality, ještě ale nezískaly plnou důvěru zdejších zákazníků. Pokud se jim to podaří, jako se to v minulosti povedlo japonským nebo jihokorejským výrobcům, mohou podle odborníků z oboru časem obsadit dvacet i více procent evropského trhu elektromobilů. Trhu, který by do šesti let mohl vyrůst až na 9,6 milionu ročně prodaných vozů.

✅ Airbus v prvním čtvrtletí předstihl Boeing v dodávkách letadel

Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí překonal v dodávkách letadel amerického konkurenta Boeing. Dodávky Airbusu se za první tři měsíce roku zvýšily o 12 procent na 142 letadel. Dodávky Boeingu za stejnou dobu klesly na 83 letadel z loňských 130. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na údaje poskytnuté společnostmi.

Boeing dodal, že v samotném březnu dodal 29 letadel. Proti stejnému měsíci loni je to o více než polovinu méně. Loni v březnu dodal 64 letadel. Může za to pokles výroby letounů 737 MAX kvůli zvýšeným kontrolám kvality a auditům ze strany regulačních orgánů.

✅ Policie obvinila průmyslníka Světlíka z daňových podvodů, stamiliony měly putovat do Švýcarska

Vlastník skupiny Vítkovice Jan Světlík čelí trestnímu stíhání. Policisté specializující se na hospodářskou kriminalitu podle informací e15 v březnu dokončili fázi prověřování a obvinili podnikatele z daňových podvodů. Světlík obvinění považuje za absurdní.

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad zveřejní indexy spotřebitelských cen - inflace za březen.
  • Finanční ředitel společnosti Czechoslovak Group (CSG) Zdeněk Jurák a další členové představenstva CSG oznámí hospodářské výsledky této skupiny za rok 2023. 
  • Koná se tisková konference Pražské developerské společnosti k projektům dostupného městského bydlení, zhodnocení činnosti městské firmy v loňském roce a plánech v letošním. 
  • Proběhne schůzka prezidenta Petra Pavla s vedením Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Odboráři chtějí prezidentovi představit své výhrady k důchodové reformě.