Ranní check: Ukrajina neobdržela pozvánku do NATO, Oblečení ze "sekáče" je trendy

.

. Zdroj: @1981Secondhand

Dobré ráno! Dnes je 193. den roku, svátek má Markéta. V tento den v roce 2010 Václav Klaus jmenoval vládu Petra Nečase.

Přečtěte si přehled nejdůležitějších zpráv posledních hodin.

✅ Evropa ještě v technologiích nekončí. Hraje první ligu v kryptu

Skeptici by rádi přezdívali Evropě nikoliv starý, ale zastaralý kontinent. Navzdory zaostávání evropských firem v oblasti umělé inteligence či elektromobility ale stále ještě existují technologická odvětví, kde tento světadíl snese srovnání se Spojenými státy nebo s Čínou: v přístupu ke kryptoměnám. Naděje je to i pro Česko. „Projednou má Evropa reálnou možnost udávat směr významné inovace a oživit svou upadající ekonomiku,“ uvedl Patrick Hansen, šéf evropské strategie amerického vydavatele stablecoinu USDC. 

✅ Slovenský procesor má po letitém zpoždění a sabotáži jít do výroby. Dostal stovky milionů z EU

Slovenský startup Tachyum tvrdí, že konečně pokročil do jedné z finálních fází vývoje revolučního procesoru Prodigy. Ten má dle odvážných prohlášení ve výkonu předčit modely firem Intel a Nvidia a zároveň výrazně snížit spotřebu elektřiny. Tachyum vydání odkládá už zhruba tři roky, mimo jiné kvůli údajné sabotáži. Firma také získá finanční podporu od Evropské komise.

✅ Oblečení ze „sekáče“ jako známka luxusu. Za originalitu si lidé připlatí

Designové posezení, industriální prostory nebo výběrová káva. I tak může vypadat nakupování v second handu. Tradice nákupů levného zboží dováženého ze zahraničních řetězců z 90. let se postupem času mění v trendy záležitost, na svých sociálních sítích se nošenými kousky chlubí influenceři i celebrity. Ceny výběrového zboží z druhé ruky se přitom často mohou vyšplhat výš než ceny zboží nového. „Nekupujete si jen oblečení, investujete do starožitnosti,“ říká majitelka holešovického second handu Déjà vu Prague Markéta Konečná.

✅ Ukrajina neobdržela pozvánku do NATO, po které volal Zelenskyj

Spojené státy a globální spojenci představili na středečním summitu NATO nové bezpečnostní záruky pro Ukrajinu. Cílem je dlouhodobě posílit obranu země proti Rusku. Kyjev usiluje o členství v alianci. Na konci dvoudenního summitu NATO ve Vilniusu britský premiér Rishi Sunak prohlásil, že Severoatlantická aliance udělala „značný pokrok“ v poskytování podpory Ukrajině. Přesto Ukrajina neobdržela pozvánku ke členství v NATO.

Stane se dnes:

  • Český statistický úřad zveřejní indexy spotřebitelských cen - inflace za červen 2023.
  • Schůze Senátu, který má na programu česko-americkou smlouvu o obranné spolupráci, zrušení více než 10.000 nepoužívaných zákonů, nařízení a vyhlášek, zákon o veřejných dražbách nebo novely o místních poplatcích a o drahách.
  • Evropská komise (EK) zveřejní prognózu vývoje ekonomiky v zemích Evropské unie, včetně České republiky.
  • Thajský parlament bude hlasovat o novém premiérovi země.