Ranní check: Válek penzijní reformě bránit nebude, experti odrazují od investic do Tesly

Tesla model Y

Tesla model Y Zdroj: Profimedia

Dobré ráno! Je 8. den roku, svátek má Čestmír. V tento den v roce 1993 představili Češi a Slováci po rozpadu společného státu své nové národní měny - českou a slovenskou korunu.  

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin. 

Zdravotníci odmítají pozdější odchod do důchodu. Přesto Válek reformu penzí podpoří

Návrh penzijní reformy ministra práce a sociálních věcí Marina Jurečky (KDU-ČSL) čelí vážným výhradám zdravotníků. V mezirezortním připomínkovém řízení jasně odmítají postupné zvyšování důchodového věku nad 65 let kvůli omezenému pracovnímu výkonu. Nárůst věkové hranice je přitom jedním z pilířů zamýšlených změn. Možné zhroucení reformy je podle informací e15 důvodem, proč šéf rezortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) nehodlá vystoupit proti Jurečkovi a vyvolat tak spor ve vládní koalici.

Investoři odrazují od Tesly. Potenciál vidí v akciích čínské automobilky BYD

Kdo před rokem zainvestoval do akcií americké Tesly, mne si ruce. Automobilka mu tuto „sázku“ loni zhodnotila o více než sto procent. Koncem roku však ztratila prvenství v prodejích elektromobilů na světových trzích, když ji předběhl čínský gigant BYD – a není to jediný obrat, díky němuž mají Asiaté navrch. Profesionální portfolio manažeři a investoři, které e15 oslovila, nyní od investic do Tesly spíše odrazují, naopak upozorňují na značný potenciál jejího čínského konkurenta, na jehož případném úspěchu se mohou investoři svézt.

Hnutí ANO podle Schillerové připraví referendum o zavedení eura v Česku

Zavedení společné evropské měny v České republice by podle místopředsedkyně opozičního hnutí ANO Aleny Schillerové mělo být předmětem referenda. ANO, které přijetí eura odmítá, takový plebiscit hodlá připravit, uvedla v neděli bývalá ministryně financí v pořadu Za pět minut dvanáct televize Nova. Podle ní i současného ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) bude případné nahrazení české koruny předmětem politického rozhodnutí, prioritou je dát do pořádku veřejné finance.

Letecké společnosti stahují po páteční nehodě z provozu Boeingy 737 MAX 9

Letouny typu Boeing 737 MAX 9 budou pod drobnohledem po páteční nehodě, kdy se jednomu ze strojů ve Spojených státech za letu vytrhla část trupu s oknem. Americké úřady v sobotu z provozu dočasně stáhly 171 těchto letadel, která mají projít zevrubnou inspekcí. V neděli stejný krok oznámila panamská společnost Copa Airlines, která má 21 těchto strojů, a aerolinky Turkish Airlines s pěti boeingy, napsala agentura Reuters.

Stane se dnes:

  • Němečtí zemědělci zahajují celostátní protest proti chystaným úsporným opatřením vlády kancléře Olafa Scholze, především proti škrtům daňových zvýhodnění pro diesel v zemědělství. V plánu jsou silniční blokády.
  • Očekává se, že akcie amerického výrobce letadel Boeing výrazně oslabí. Zareagují na rozhodnutí mnoha leteckých společností ponechat na zemi stroje Boeing MAX 9 (viz článek výše). 
  • Český statistický úřad zveřejní výsledky průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu za listopad 2023.