Ranní check: Zisk Agrofertu klesl o třetinu. Důchodci zpětně přidáno nedostanou

Agrofert

Agrofert Zdroj: ČTK/AP Michal Kamaryt

Dobré ráno! Je 25. den roku, svátek má Miloš. V tento den v roce 2004 přistálo vozítko Opportunity na Marsu. 

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí uplynulých hodin. 

✅ Agrofertu se loni nedařilo. Zisk velmi pravděpodobně klesl pod úroveň roku 2021

Jeden z největších českých podniků Agrofert předloňský výrazný nárůst zisku nezopakuje. Naopak je velmi pravděpodobné, že hrubý provozní zisk (EBITDA) loni klesl pod úroveň roku 2021, tedy minimálně o třetinu. V rozhovoru pro e15 to řekl šéf akvizic společnosti Libor Němeček s tím, že loňský rok byl těžký především pro chemickou divizi.

✅ EU chce vyvážit regulaci AI založením „továren na umělou inteligenci“

Schválili jsme jako první na světě regulaci umělé inteligence, pochvalovali si unijní politici a úředníci na začátku loňského prosince. Definitivní znění ale ještě není hotové, kompletuje se až během ledna za dozoru belgického předsednictví. Nyní vychází najevo, že evropská sedmadvacítka chce přísnější podmínky pro rozvoj umělé inteligence vykompenzovat podporou nadějných firem.       

✅ Důchodci nedostanou zpětně přidáno. Soud zamítl stížnost ANO proti vládní novele

Snížená valorizace důchodů z loňského června u Ústavního soudu obstála, senioři a další oprávněné osoby si zpětně nepolepší zhruba o tisícikorunu měsíčně. Ústavní soud zamítl návrh 71 poslanců ANO na zrušení loňské novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících předpisů. Oznámil to předseda soudu Josef Baxa, odůvodnění četl soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček, který nahradil původního zpravodaje Jan Svatoně. Jednací sál zaplnili novináři a veřejnost, zejména penzisté. Po oznámení výroku zazněl v sále výkřik „Hanba!“.      

✅ Mladí Češi jsou bohatší než Němci. Sousedi však více spoří a investují

Matematika sice v moderním světě nepatří k oblíbeným disciplínám, s čísly je to ale jinak. Lidé nadále podléhají jejich magii, a to zejména v nekonečných souborech dat, jimiž jsme zaplaveni. Hypermoderní dataismus přináší novou víru, že data, když se dobře vysvětlí a vyloží, přinesou nejen odhalující vhled do moderních společností, ale i hlubší porozumění životu. Odtud pak jednou – doufejme že napořád – vzejde, ale už vlastně vzchází krásný pocit, že rozumíme světu a umíme ho tedy i ovládat. 

Stane se dnes: 

  • Rada guvernérů Evropské centrální banky oznámí výsledek zasedání k měnové politice
  • Velitel běloruského Kalinouského pluku, který je součástí ukrajinské armády, Dzjanis Procharav navštíví Prahu
  • Soud vynese rozhodnutí o nároku exministryně obrany Vlasty Parkanové na odškodné od státu za její trestní stíhání v kauze nákupu letounů CASA
  • Koná se kulatý stůl Budoucnost vnitřního trhu, který pořádá Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy
  • Ve francouzském přístavu Antibes se bude dražit zabavená jachta Stefania, která podle francouzských médií patřila běloruskému miliardáři podezřelému ve Francii z praní špinavých peněz