Ranní přehled podle Bloombergu: Johnsonova dvojitá prohra a americké akcie na rekordu

Denní monitor

Denní monitor Zdroj: Profimedia.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Dohoda mezi USA a Čínou je na spadnutí

Podstatná část obchodní dohody USA s Čínou bude podepsána ještě před termínem. Uvedl to v pondělí americký prezident Donald Trump. Konkrétní časový rámec ale neupřesnil. Americké akcie v reakci na toto oznámení posilovaly. Širší index S&P 500 uzavřel v pondělí poprvé od letošního července na rekordu. Připsal si 0,56 procenta a uzavřel na 3039,42 bodu. Rekordní hodnotě se přiblížil i index technologického trhu Nasdaq Composite, který zpevnil o 1,01 procenta ba 8325,99 bodu. Akciím pomohly také nad očekávání dobré čtvrtletní hospodářské výsledky firem i očekávané snížení americké základní úrokové sazby.

Další odklad brexitu

Odchod Británie z Evropské unie se téměř jistě tento čtvrtek neuskuteční. Členské země EU se v pondělí totiž dohodly na podobě nového odkladu brexitu, kterou následně schválil také Londýn. Novým termínem je 31. leden 2020. Británie může evropský blok opustit i dříve, pokud budou ratifikovány podmínky odchodu.

Po problémech s prosazením „rozvodové“ dohody v britské Dolní sněmovně premiér Boris Johnson opět usiluje o vyvolání předčasných voleb, v pondělí ale tento postup v dolní komoře parlamentu neprosadil.

Zisk matky Googlu zaostal za odhady

Čistý zisk americké společnosti Alphabet, která vlastní internetový vyhledávač Google, se ve třetím čtvrtletí meziročně snížil o více než dvě miliardy dolarů na 7,07 miliardy dolarů (asi 163 miliard korun). Výsledek zaostal za očekáváním analytiků. Zisk na akcii činí deset dolarů, což je o více než dva dolary méně, než se předpokládalo.  Důležitou a rostoucí složkou příjmů Alphabetu jsou cloudové služby. Zde ale společnost výrazně zaostává za svými konkurenty Amazonem a Microsoftem.

Kellner koupil Novu. Znovu

Skupina PPF se dohodla se společností AT&T – Time Warner na převzetí majitele TV Nova. Nákup firmy Central European Media Enterprises (CME) ji vyjde v přepočtu na téměř 50 miliard korun. Akcie mediální společnosti CME v pondělí zavřely na americké burze Nasdaq se ztrátou 5,16 procenta na ceně 4,41 dolaru za akcii. Na pražské burze, kde jsou akcie CME taktéž kótovány, se v pondělí kvůli státnímu svátku neobchodovalo. Tuzemskou komerční televizní jedničku už společnost nejbohatšího Čecha dříve ovládala. Podmínkou dokončení obchodu je získání souhlasu akcionářů společnosti CME, Evropské komise a národních regulátorů v některých ze zemí, kde CME působí – provozuje televizní stanice v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku, ve Slovinsku a v ČR. Společnost CME nyní svolá mimořádnou valnou hromadu za účelem schválení navrhované fúze, přičemž schvalovací proces může trvat i několik měsíců. 

Ropná superliga ztrácí svoji sílu

Ropná společnost BP dnes zveřejní výsledky svého hospodaření za letošní třetí čtvrtletí. Následovat ji později v tomto týdnu budou dvě zbývající společnosti z trojlístku evropské ropné superligy, Royal Dutch Shell a Total. Pokles celosvětové poptávky, snižující se marže v ropném průmyslu a zvyšující se zásoby ropy USA tlačí zisky ropných firem dolů. V průměru se očekává více než 40procentní pokles jejich výdělků. Ceny ropy by tak podle analytiků mohly v průběhu týdne dočasně klesnout.