Ceny bytů v roce 2023 klesly, cena pozemků naopak rostla, ukazuje ČSOB Index

Ilustrace bydlení

Ilustrace bydlení Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Článek ze speciálu
Realitní trh e15
Partner obsahu

Ceny bytů v minulém roce meziročně klesly o 5,8 procenta. Bylo tomu každé čtvrtletí v roce, v prvním čtvrtletí ale ceny mezičtvrtletně klesly o 2,5 procenta a ke konci roku jen o 0,2 procenta. Cena rodinných domů meziročně stagnovala, vzrostla ale cena pozemků, a to o 7,2 procenta. Ke konci roku ale tempo růstu cen pozemků zpomalilo. O 16 procent loni vzrostla poptávka po rodinných domech, zájem byl hlavně o menší domy v dobrém technickém stavu. Vyplývá to z ukazatele ČSOB Index bydlení za čtvrté čtvrtletí.

Ceny bytů na konci roku v mezičtvrtletním srovnání zpomalily pokles na 0,2 procenta. Ještě v prvních dvou čtvrtletích 2023 přitom tempo mezičtvrtletního poklesu převyšovalo dvě procenta. U ostatních nemovitostí už ceny mezičtvrtletně rostly, a to v případě rodinných domů o 0,3 procenta a u pozemků o desetinu procenta.

Přestože ceny bytů a domů v roce 2023 klesaly, podle generálního ředitele ČSOB Hypoteční banky Martina Vaška je pokles cen u konce. „S příchodem jara lze očekávat návrat k růstu cen bytů podobně, jako to už nastalo u rodinných domů,“ dodal Vašek.

Podle indexu ČSOB meziroční pokles cen bytů dosáhl vrcholu ve třetím čtvrtletí a od čtvrtého čtvrtletí se trh stabilizuje. Ceny bytů klesaly na konci roku už jen v několika regionech, například v Moravskoslezském, Ústeckém nebo Středočeském kraji. Pouze mírný pokles zaznamenaly byty v novostavbách, což způsobily zejména individuální slevy, které si zákazníci s prodejci vyjednali. Prodejní doba bytů zůstala stejná a trvala v průměru kolem 4,5 měsíce.

V posledním čtvrtletí byla největší poptávka po větších bytech o dispozicích 3+1 a 3+kk. Naopak segment investorsky zajímavých malometrážních bytů spíše stagnuje. Podle analýzy developerských společností Central Group, Skanska Residential a Trigema tomu tak ale nebylo loni u nových bytů v Praze. Developeři evidovali největší zájem o menší byty 1+kk a 2+kk, naopak o byty 3+kk měla zájem pětina kupců.

Ceny rodinných domů stoupaly na konci roku dvě čtvrtletí po sobě, přestože to bylo pouze o desetiny procenta. I díky tomu se podle ČSOB propad jejich cen meziročně téměř zastavil. Zájem byl podle Vaška také o energeticky nenáročné domy, což zapříčinil nárůst cen energií. Nejvíce se na konci roku stavěly rodinné domy ve Středočeském kraji a v okolí Brna. Po prudkém propadu je taky znát rostoucí zájem o rekreační objekty.

Loni podle indexu pokračoval trend vyššího zájmu o pozemky ve vzdálenějších lokalitách od velkých měst, i v tomto případě hrály roli hlavně jejich ceny. Ty dlouhodobě rostou a přes určité zpomalení tempa se změna trendu v dohledné době pravděpodobně nezmění. Důvodem je, že poptávka převyšuje nabídku.

Z dat České bankovní asociace a společnosti Dataligence vyplývá, že realitní trh v Česku zažívá od loňského jara z pohledu počtu transakcí růst u všech typů nemovitostí. Prodeje u novostaveb v posledním čtvrtletí roku 2023 meziročně vzrostly téměř dvojnásobně, u starších bytů to bylo o 49 procent a rodinných domů o 45 procent. Ve druhé polovině roku 2022 přitom trh skokově propadl.

ČSOB Index bydlení, dříve známý jako HB Index, je založený na reálných odhadech tržních cen nemovitostí, které si prostřednictvím hypotečního úvěru pořídili klienti bankovní skupiny. Banka index poprvé zveřejnila v dubnu 2011.