Do Česka vstoupil největší světový provozovatel coworkingu WeWork

Interiéry coworkingových kanceláří sítě WeWork v Berlíně.

Interiéry coworkingových kanceláří sítě WeWork v Berlíně. Zdroj: WeWork

Kancelářské centrum Drn v Praze na Národní třídě bude první základnou coworkingové sítě WeWork v Česku.
Interiéry coworkingových kanceláří sítě WeWork v Berlíně.
Praha byla pro WeWork ve střední Evropě přirození volba, říká Michail Konoplev, výkonný ředitel coworkingové sítě WeWork pro střední a východní Evropu.
Kancelářské centrum Drn v Praze na Národní třídě bude první základnou coworkingové sítě WeWork v Česku.
Interiéry coworkingových kanceláří sítě WeWork v Amsterdamu.
10
Fotogalerie

Na jaře 2019 se v Praze na Národní třídě otevře první centrum amerického coworkingového obra WeWork. Celosvětově působící firma přichází v době, kdy Praha zažívá rozmach sdílených kanceláří.

Globální jednička v provozu coworkingových kanceláří WeWork bude mít svou první tuzemskou základnu v Praze na Národní třídě. Američané se dohodli s developerem Sebre na pronájmu nového kancelářského centra Drn, potvrdila deníku E15 společnost WeWork. O vyjednávání mezi majiteli Sebre Petrem Němcem a Janem Fidlerem s WeWork informovala již prémiová placená sekce E15 Premium.

„Ve středoevropském regionu Česká republika představovala přirozenou volbu. Je to jedna z největších ekonomik v regionu. Viděli jsme u našich stávajících členů velkou poptávku po prostorách v Česku, což je jeden z nejlepších způsobů, jak vybírat nové trhy,“ řekl pro E15.cz Michail Konoplev, výkonný ředitel WeWork pro střední a východní Evropu.

Délku kontraktu ani výši a velikost nájmu nekomentoval. Podle informací serveru E15.cz se však velikost pronajatých kanceláří pohybuje kolem šesti tisíc metrů čtverečních. Tím se transakce zařadí mezi významné kancelářské pronájmy celého roku.

Americký WeWork se v Praze nehodlá omezit na jednu lokalitu. S konzultantskou firmou Prochazka & Partners již hledá další prostory. Stejní poradci pomohli WeWork i se sehnáním nájmu na Národní třídě. „Nyní identifikujeme další vhodné budovy pro expanzi v Praze,“ řekl Radek Procházka, ředitel Prochazka & Partners.

Letos WeWork stačil otevřít pobočku rovněž v polské Varšavě. Ohodnocení firmy je aktuálně kolem 35 miliard dolarů. To je více než u ubytovací platformy Airbnb nebo u soukromé vesmírné společnosti SpaceX.

Coworking zažívá aktuálně ve světě i v České republice velký rozmach. Často originálně řešené coworkingové prostory si hojně pronajímají profesionálové na volné noze, lidé z kreativního průmyslu, start-upisté a podobně. Ve světě je však již běžné, že do coworkingových prostor zaměstnance umisťují i celé korporace typu Amazonu. Jednou z výhod totiž je, že si lze sdílené kanceláře pronajmout i na velice krátkou dobu a vyřešit tak například krátkodobou potřebu větších prostor.

„Coworkingová centra rostou v Praze doslova jak houby po dešti. Většina developerů již považuje coworkingový prostor za téměř nezbytnou součást každého kancelářského projektu,“ uvedla Radka Novak, vedoucí kancelářského týmu v poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

Podle specialistky na pronájmy kanceláří se ale teprve uvidí, kdy provozovatelé coworkingových center začnou vydělávat. „Zatím vidíme velmi zdravý zájem o coworkingové prostory v centru, nicméně u většiny konceptů trvá několik měsíců třeba i rok, než operátor dosáhne kontinuální obsazenosti,“ dodala Novak. Z analýzy Cushman & Wakefield vyplývá, že jen 40 procent všech coworkingových center na světě není ve ztrátě.