Dotace na zateplování bytovek vyschly. Na žádosti za více než miliardu se nedostalo

Na více než tři stovky bytových družstev a společenství vlastníků se nedostalo s jejich žádostmi o evropské dotace na zateplování a další renovace bytových domů. (ilustrační foto)

Na více než tři stovky bytových družstev a společenství vlastníků se nedostalo s jejich žádostmi o evropské dotace na zateplování a další renovace bytových domů. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš, E15

Bytová družstva a oborové asociace volají po doplnění dotačního programu. (ilustrační foto)
Další dotace na zateplování budou až v připravovaném programu Nová zelená úsporám 2030. (ilustrační foto)
Družstevníci tvrdí, že je o hrozícím vyschnutí dotačního programu nikdo neinformoval. (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Více než tři sta bytových družstev a společenství vlastníků ostrouhalo se svými žádostmi o evropské dotace na zateplování a další renovace bytových domů. Na tento účel bylo v poslední výzvě Integrovaného regionálního operačního programu ve finále k dispozici 5,5 miliardy korun. Finanční objem převisu žádostí je ale více než jedna miliarda korun. Družstva a oborové asociace volají po doplnění této částky do programu.

„IROP je v současné době již přezávazkován, nemá tedy volné zdroje, ze kterých by šlo v této nebo jiné oblasti prostředky zvýšit,“ sdělil Vilém Frček, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj, které program s evropskými zdroji spravuje.

Paradoxní je, že v dotačním programu bylo při jeho startu v roce 2014 k dispozici do roku 2020 na zateplování budov celkem 15 miliard korun. Poté se ale objem peněz snížil. Ministerstvo to odůvodňuje tím, že dlouho bylo žádostí o podporu málo.

Poslední výzva programu na zateplování se otevřela v roce 2018. Původně v ní bylo k dispozici 3,5 miliardy korun. Když se loni s blížícím se koncem výzvy začaly žádosti o podporu hrnout ve velkém, byly v červenci 2020 prostředky zvýšeny na 5,5 miliardy. Zástupci rezortu místního rozvoje tvrdí, že příjemce dotací tehdy upozornili, že více peněz už nebude.

Družstevníci tomu oponují. „Nikdo nenaznačil, že docházejí peníze. Tak jak jsem měl možnost hovořit se zástupci takto poškozených družstev a společenství, nepřiznání dotace povede ke zrušení plánovaných oprav a modernizací. Miliony korun, které se vydaly na jejich přípravu, hodiny vynaložené práce a stovky schůzí budou zbytečné,“ reagoval Martin Hanák z vedení Svazu českých a moravských bytových družstev.

Vyplatí se

Podle specialistů na energetické úspory by se dorovnání zdrojů v programu vyplatilo. „Jedna miliarda investovaná z evropských peněz by vyvolala celkové investice tři miliardy korun. Peníze přitom zůstávají v české ekonomice, protože zakázky realizují místní firmy,“ komentoval situaci ředitel aliance oborových asociací Šance pro budovy Petr Holub.

Ministerstvo pro místní rozvoj odkazuje družstva a společenství vlastníků na Státní fond pro podporu investic. Ten na renovace bytových domů poskytuje zvýhodněné úvěry. K dispozici má ještě asi 700 milionů korun. „Není to špatný nástroj, jeho výhodnost ale není taková jako u dotací,“ poznamenal zástupce bytových družstev Hanák.

V následujícím období převezme štafetu v podpoře renovací bytových domů program Nová zelená úsporám 2030, který naváže na současnou Novou zelenou úsporám. Družstevníci se však obávají, že časová mezera mezi koncem současné podpory a novým programem způsobí další výpadek v zavádění energetických úspor a modernizacích bytovek.

Čeká se na nový program

Ministerstvo životního prostředí má v případě Nové zelené úsporám 2030 hotov pracovní návrh programu. Ten se nyní vydá do připomínkového řízení a poté dokument projedná vláda. Předpokladem je ale schválení Národního plánu obnovy, na základě kterého má Česko z unijního fondu na pomoc ekonomikám zasaženým koronavirem čerpat 182 miliard korun.

„Odhadujeme schválení Nové zelené úsporám 2030 vládou v srpnu až v září 2021 a následně v řádu dnů vyhlášení výzvy k podávání žádostí,“ sdělil Ondřej Charvát z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.

Z Národního plánu obnovy by do Nové zelené úsporám 2030 mělo přitéct deset miliard korun. Dalších devět miliard bude k dispozici na takzvané kotlíkové dotace určené na výměnu nevyhovujících kotlů v rodinných domech. Program navíc dostane každý rok čtyři miliardy korun z prodeje emisních povolenek.