Krize stavebních surovin dostihla i developery. Projekty nabírají skluz

Developeři se obávají, že nedokončí projekty v termínu.

Developeři se obávají, že nedokončí projekty v termínu. Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Kromě růstu cen komplikují výstavbu i pozdní dodávky surovin a  výrobků.
Zdražují také obklady, dlažby a zařizovací předměty.
Ceny nemovitostí v posledních letech vystřelily raketovým tempem. Nejvíce vzrostly ceny bytů v Praze.
4
Fotogalerie

Prudce rostoucí ceny a výpadky dodávek stavebních materiálů už netrápí jen stavbaře. Zatímco poptávka po nových bytech zůstává vyšponovaná, developerům se dostávají do skluzu některé projekty. Tím se prodražují.

„Developmentu se tyto problémy začínají čím dál více dotýkat,“ říká Marek Lokaj, generální ředitel bytového developera YIT Stavo. „Delší dodací lhůty stavebních prací už mají negativní dopad na dodržování harmonogramu staveb, a tím je i prodražují,“ popisuje výrobní ředitel další developerské firmy JRD Roman Havlíček.

Problémy nejsou jen u surovin, ale i u dovážených výrobků pro vybavení interiérů. „Výrazně se prodloužily dodací lhůty například svítidel z Číny, ale i dodávky evropských materiálů, jako jsou třeba podlahové krytiny,“ vypočítává Havlíček. A stejně jako zástupci stavebních firem zmiňuje skokové zdražení dřeva, oceli, polystyrenu, hliníkových konstrukcí a plastů.

„To se propisuje prakticky do všech konstrukcí, dveří, oken, obkladů, rozvodů i do samotné hrubé stavy, kde jsou třeba tuny betonářských výztuží. Dopad je opravdu citelný,“ zdůrazňuje Havlíček. Podle hlavního inženýra společnosti AFI Europe Pavla Jelínka stoupla cena betonářské výztuže téměř na dvojnásobek. Podobný trend mají také izolační materiály jako polystyren nebo minerální vata.

Zdražují sanita i obklady

Po surovinách zdražují obklady a zařizovací předměty. „Ceny obkladů, dlažeb nebo sanity se zvedají o pět až osm procent. Hlavních příčin je několik: od chybějících základních surovin na výrobu přes nedostatek pracovníků až po narušení standardního dodavatelsko-odběratelského řetězce,“ popisuje Lokaj. „Vstupní materiál na výrobu dovážený ze zahraničí nemohl například z Asie dorazit, když hranice evropských států byly prakticky rok zavřené,“ dodává. Dalším negativem je zdražování mezinárodní dopravy.

„To vše se vždy projeví v koncovém produktu. Vedle růstu cen se prodlužují i termíny dodávek, což má dopad na dodržení harmonogramu developerských projektů. Mohou se zpožďovat,“ připouští Lokaj.

Někteří developeři se potýkají s nedostatkem pracovní síly ve stavebnictví, tedy u generálních dodavatelů na staveništích. „Od našich kolegů ze zahraničí však máme informace, že tyto problémy trápí celou Evropu,“ poukazuje Lokaj na zprávy od finské matky YIT.

Budoucnost s otazníkem

„Situace je turbulentní a lze těžko předvídat další vývoj,“ konstatuje Jelínek s tím, že už rozestavěné pražské projekty AFI Europe se dosud daří realizovat podle plánu.

Zatím s otazníkem zůstává, zda se mohou vyšší náklady promítnout do cen bytů. Téměř tři čtvrtiny developerů v nedávném průzkumu společnosti CEEC Research uvedly, že ceny dál porostou. V průměru se jejich odhady pohybovaly kolem zdražení o pět procent za rok.

Zároveň necelá polovina šéfů developerských firem připustila, že hodnota nemovitostí by mohla klesnout v případě ekonomické krize. Plošnou korekci cen předpovídala už začátkem letošního roku skupina ČSOB, nastat by podle ní měla ve druhém pololetí.

Světu docházejí suroviny. Zboží kvůli tomu extrémně zdražuje:

Video placeholde
Nedostatek výrobků a surovin • Videohub