Studie: Realitní makléři na provizích vydělají 7,5 miliardy ročně

Video placeholde

Realitní kanceláře a makléři v Česku si na provizích ročně vydělají 7,5 miliardy korun. Po odečtení nákladů se konečná odměna pohybuje na úrovni 40 až 50 procent. Vyplývá to ze studie realitní kanceláře Next Reality. Na domácím trhu podle Českého statistického úřadu působí relativně vysoký počet makléřů, téměř 14 500. Podle studie je tak průměrný výdělek makléře poměrně nízký a tomu někdy odpovídá i nízká kvalita služeb.

„Velikost trhu realitního zprostředkování podle dostupných statistik odhadujeme zhruba na 300 miliard korun. Jelikož zhruba polovina obyvatel se své nemovitosti prodává sama bez zprostředkovatele, realitní kanceláře provedou transakce o celkovém objemu kolem 150 miliard. Podle dlouhodobých statistik největších realitních kanceláří je průměrná provize makléře z každé transakce pět procent,“ uvedl generální ředitel Next Reality Robert Hanzl.

Celkový objem provizí tak vychází na 7,5 miliardy korun ročně. Next Reality vycházela z údajů ministerstva financí, ČSÚ a indexu nových prodaných nemovitostí poradenské společnosti Deloitte.

Při počtu 14 500 makléřů vychází průměrná měsíční provize 43 100 korun na jednoho. Po odečtení nákladů podle Hanzla makléři zůstane asi 40 až 50 procent. „Je zřejmé, že průměrný výdělek makléře je poměrně nízký. A tomu odpovídá i kvalita služeb, které takto zaplacený makléř poskytuje. Východiskem by bylo radikální snížení počtu makléřů, kterých je u nás mnohem víc než v zahraničí. Přežijí pouze ti, kteří nabízejí svoje služby kvalitně,“ doplnil Hanzl.

Podle něj je škoda, že Sněmovna nestihla projednat nový zákon o realitním zprostředkování. Ministerstvo pro místní rozvoj v něm mimo jiné navrhovalo, aby profese realitního makléře byla vázaná živnost. K jejímu provozování mělo být nutné buď vysokoškolské vzdělání v oblastech jako právo, ekonomie, finance, obchod a stavebnictví, nebo středoškolské s praxí v oboru. Nyní je profese realitního makléře volná živnost, může ji tak vykonávat prakticky kdokoliv.

Podle údajů Evropské rady realitních profesí (CEPI) je v Česku nejvíce realitních zprostředkovatelů v přepočtu na počet obyvatel ze všech zemí EU. Na jednoho makléře připadá 727 obyvatel.

Podle průzkumu společnosti Ratajová a partneři má osobní zkušenost s prodejem nebo koupí nemovitosti každý druhý Čech. Služeb realitní kanceláře využilo 36 procent kupujících nebo prodávajících. Jen 17 procent z nich mělo ke svému realitnímu makléři důvěru.