Ruská ekonomika zpomalila. Medveděv viní Evropu a USA

Staronový ruský premiér Dmitrij Medveděv

Staronový ruský premiér Dmitrij Medveděv Zdroj: ctk

Hrubý domácí produkt Ruska v srpnu meziročně vzrostl o 1,6 procenta a tempo jeho růstu tak zpomalilo z červencových 1,8 procenta. Uvedl to dnes tamní ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev.

Ve druhém čtvrtletí ekonomika vykázala meziroční růst o 1,2 procenta, což bylo nejpomalejší tempo od hospodářské recese v roce 2009. Za zpomalením růstu stál slabší export spolu s nízkou spotřebitelskou poptávkou a investicemi.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv za zpomalením vidí vývoj v Evropské unii a USA. „Evropská ekonomika balancuje na hraně recese, což zpomalilo růst ve všech zemích BRICS. Americká ekonomika se kvůli vysoké nezaměstnanosti nemůže plně zotavit a mnozí Američané začínají pomalu splácet své dluhy,“ uvedl.

Vláda přitom původně počítala s růstem 3,3 procenta, tento odhad ale předpokládal rychlejší oživení evropského hospodářství. Rusko se proto nyní musí místo poohlédnout po jiných trzích a změnšit závislost na Evropě, kam jde polovina jeho exportu, uvedl premiér.

Mezinárodní měnový fond tento týden snížil odhad růstu ruské ekonomiky na letošní rok na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 2,5 procenta. Ruská vláda by nicméně podle fondu měla odolat tlaku na vyšší výdaje a zaměřit se na obnovu finančních rezerv.

Vyhlídky hospodářského růstu nedávno zhoršila i ruská vláda, podle které se HDP letos zvýší jen o 1,8 procenta. To je polovina odhadovaného růstu, s nímž Moskva počítala na začátku roku.

Gubernie Moskva: Kreml nestrpí silné osobnosti, potvrdila volba primátora