Švýcarský technologický startup s českými kořeny nabírá investici 160 milionů korun

Tým startupu Creal. Ten byl založen v roce 2017.

Tým startupu Creal. Ten byl založen v roce 2017. Zdroj: Creal

Technologie Crealu vytváří trojrozměrný obraz a pro oko tak působí přirozeně.
2
Fotogalerie

Financování ve výši 6,4 milionu švýcarských franků (v přepočtu 160 milionů korun) získal v dalším investičním kole startup Creal, který vyvíjí 3D technologii pro virtuální realitu. Souhrn získaných investic, půjček od švýcarské vlády a evropské podpory v rámci programu Horizon 2020 pro tento projekt českých zakladatelů činí zhruba 330 milionů korun.

Investory v tomto kole je například fond Swisscom Ventures a stávající investoři Investiere či DAA Capital Partners. Získaná investice umožní startupu posílit vývojový tým a zmenšit technologii do podoby malých chytrých brýlí.

„Swisscom Ventures investovali řádově do 50 startupů, investují od nějakých stamilionů korun do půl miliardy na startup. I to je jeden z důvodů, proč se Švýcarsko drží na inovační špičce,“ poznamenává jeden ze zakladatelů firmy, Tomáš Kubeš. „Firmy, které mají peníze, je lijí do dalších startupů,“ doplňuje.

Startup Creal založili v roce 2017 Tomáš Sluka, výzkumník se zkušenostmi z ženevského CERNu a Polytechnické univerzity v Lausanne, dále konzultant Tomáš Kubeš, který dříve rovněž působil také v CERNu, a tři společníci ze Švýcarska, Ruska a Nizozemí. První peníze od externích investorů startup získal rok poté. V současnosti čítá jeho tým 17 lidí. 

Firma řeší jeden z problémů současných systémů virtuální reality, kdy obraz není opticky trojrozměrný a nepůsobí díky tomu přirozeně. Dosavadní brýle pro virtuální a rozšířenou realitu totiž postaví před oči uživatele dva 2D obrazy. Oko pak tuto plochost vnímá díky tomu, že nemůže ostřit jako ve skutečném světě. To u uživatelů po delší době může vyvolávat pocity nevolnosti a bolesti očí. Technologie Crealu naopak vytváří trojrozměrný obraz a pro oko tak působí přirozeněji. 

„Brýle jsou obtížný kus hardwaru, na kterém si hodně startupů vylámalo zuby. Chceme technologii nabídnout všem ostatním výrobcům. Něco podobného, jako když ARM dodává technologii pro mikroprocesory Applu a Qualcommu,“ říká Kubeš. „Optimisticky by se nám realizace mohla podařit už v roce 2022, v těch levnějších modelech pak o rok až dva později,“ dodává.