Elektronizace po česku. Zakázku na e-recepty provázejí pochybnosti

Praktičtí lékaři budou stávkovat. V příštím týdnu proto uzavřou ordinace

Praktičtí lékaři budou stávkovat. V příštím týdnu proto uzavřou ordinace Zdroj: Profimedia.cz

lékárna
počítač
Práce s počítačem, ilustrační foto
počítač, klávesnice
5
Fotogalerie

Elektronické recepty budou od roku 2018 prakticky jedinou možností, jak předepsat léky. Nový systém e-receptů nejspíš vytvoří firma, které úřad pro kontrolu léčiv již jednou za podobné řešení zaplatil.

Za necelý rok a půl bude v Česku povinné využívat elektronické recepty. Státní ústav pro kontrolu léčiv proto nyní vybírá firmu, která mu vytvoří a čtyři roky bude rozvíjet vhodný systém e-receptů. Soutěž však experti z technologických společností, které oslovil deník E15, považují za pochybnou. Podle kritiků se může zdát, že SÚKL zaplatí podruhé v podstatě za stejnou službu.

Za nejvhodnější ze čtrnácti nabídek na zcela nový systém totiž SÚKL označil tu od společnosti Solitea Business Solutions. Celou zakázku hodlá firma podle mluvčí úřadu Lucie Přinesdomové provést za 14,7 milionu korun, přitom úřad počítal s částkou téměř čtyřikrát vyšší. „Ukazuje, že ceny těchto služeb na trhu zásadně klesly,“ sdělila mluvčí.

Firma Solitea Business Solutions se dříve jmenovala Aquasoft a pro SÚKL vyvíjela před lety původní systém e-receptů, který pak převzala firma Tronevia. S ní se však následně ústav rozešel ve zlém a letos v lednu došlo k výpadku úložiště elektronických receptů. Provizorní řešení od té doby zařizuje opět firma Aquasoft, respektive již pod novým názvem Solitea Business Solutions.

Díky této historii má proti jiným uchazečům Solitea výhodu, že základ systému již má a snadno splní například podmínku převodu dat z předchozího systému.

Kritici soutěže od počátku poukazovali na možnost, že tendr je ušit na míru právě tvůrci původního řešení. Vítěze zatím úředníci nevyhlásili, protože proti rozhodnutí padly dvě námitky.

„Nejblíže k získání této zakázky mají firmy Tronevia a Aquasoft, samozřejmě pod jinými názvy,“ psal už v srpnu ministrovi zdravotnictví Luděk Čermák z agentury Infosys, který se dlouhodobě zabývá digitalizací ve zdravotnictví. Čermák už tehdy tvrdil, že celá zakázka je z řady důvodů zralá na zrušení. Namítal, že zakázka počítá s dosud neexistující legislativou, nebo že obsahuje nereálné megalomanské plány na integraci s dalšími systémy.

Proč tedy nezadal lékový ústav rovnou firmě, která už pro něj pracuje, dodělání současného systému? „Případná úprava tohoto dočasného řešení by vedla ke snížení počtu potenciálních uchazečů,“ uvádí Přinesdomová.

Za vývoj původního centrálního úložiště elektronických receptů vydal SÚKL během čtyř let asi 80 milionů korun, spuštěno bylo v roce 2009. Že by se nyní chystal platit za totéž znovu, to vedení ústavu zcela odmítá.

„Nový systém musí splňovat bezpečnostní i technologická kritéria, která budou odpovídat vysoké zátěži, od 1. 1. 2018, od kdy je aktuálně stanovena povinnost používat elektronické recepty pro všechny lékaře i lékárníky. Zároveň musí naplňovat požadavky celkové koncepce eHealth,“ uvádí Přinesdomová. Podle nové zakázky navíc bude systém se všemi právy náležet lékovému ústavu a neměl by se tak opakovat problém při přechodu na jiného provozovatele.

Z celkem 14 firem účastnících se tendru podaly dvě k řízení námitky. S nimi se mohou obrátit i na antimonopolní úřad. Pokud se řízení protáhne, mohlo by to ohrozit plynulý nástup povinných elektronických receptů. Vybraná společnost je ale optimistická. „Domníváme se, že čas je dostatečný. Projekt je rozfázován tak, že základní funkce postačující pro splnění zákonných požadavků se dodávají s velkým předstihem před zbytkem projektu,“ uvedl Petr Franc z vedení Solitea Business Solutions, který jinak nechtěl otázky k výběrovému řízení zatím komentovat. Podle zadání zakázky má firma na ostré spuštění 335 dní.

Přesto zbývají i další pochybnosti, i proto, že celková koncepce digitalizace zdravotnictví nebyla dosud schválena. Není tak jasné, nakolik bude nový systém elektronických receptů přínosný a jaké vlastně bude mít funkce pro pacienty. Zakázka požaduje, aby byl systém na novinky připravený.

„Přístup k e-health je nekoordinovaný. S e-recetem by mělo být zároveň řešené elektronické ověření lékaře a farmaceuta,“ myslí si Juraj Žoldák ze společnosti Ness, která se zakázky také účastnila. „Elektronické recepty, jak dnes jsou, ani jak nově mají být, nepřináší moc nového,“ uvádí Vladimír Přikryl ze společnosti CompuGroup Medical. Elektronické recepty snižují riziko chyby při předepisování a vydávání. Pro pacienty by plošné elektronické recepty zejména umožnily vznik seznamů, které léky kdy brali, nebo bezpečný dálkový přenos receptů.