Elektronické recepty mohou být levnější, než se čekalo

Lékárna

Lékárna Zdroj: Bachurek Dominik/Mlada fronta E15

Vytvořit a čtyři roky podporovat systém elektronických receptů chce 14 firem. Systém má být připravený na významný nárůst počtu e-receptů po 1. lednu 2018, kdy má být tato forma předepisování léků povinná. A také na chystaná vylepšení, jako je možné odstranění listinných průvodek nebo vznik lékového záznamu pacienta.

Proti vlastním odhadům lékový ústav ušetří. Hodnotu zakázky při jejím vypsání odhadl na 58 milionů korun, nabídky se mu ale sešly výrazně nižší. Nejnižší nabídka je v hodnotě 11,3 milionu a nejvyšší za 49,1 milionu korun. „Systém bude v souladu se strategií eGovernmentu a bude plně využívat jeho služeb,“ říká ředitel SÚKL Zdeněk Blahuta.

Pokud bude výběrové řízení hladké, stihne ústav příští rok vyzkoušet plný provoz v regionálním pilotním projektu. Pokud nevybere nového poskytovatele ani do spuštění povinných e-receptů, využije pro ně stávající křehčí platformu. Zástupci lékařů se dosud nesmířili s tím, že by používání elektronických receptů mělo pro ně být povinné.

Ministerstvo zdravotnictví mluví o tom, že by měly přibýt výjimky, kdy bude lékař moci vydávat papírové recepty. S elektronickými recepty má lékový ústav potíže. Letos v lednu se systém zhroutil a několik dní nebylo možné elektronický recept vystavit.

Donedávna lékový ústav spolupracoval s firmou Tronevia. Nedohodly se na pokračování smlouvy a vedly spor o práva nakládání s aplikacemi. Původně úložiště elektronických receptů dodala firma Aquasoft, která také pomáhala ústavu se zprovozněním nynějšího provizorního řešení. Lékový ústav vydal během prvních let za zavedení systému elektronických receptů asi 80 milionů korun.