Randící aplikace Tinder si vytvořila rekord. Pro své uživatele chystá videohovory

Tinder, ilustrační foto

Tinder, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Elie Seidman, šéf Tinderu
Je možné najít na seznamce pravou lásku?
Elie Seidman, šéf Tinderu
Je možné najít na seznamce pravou lásku?
5
Fotogalerie

Koronavirus měl silný dopad na to, jak lidé používají seznamovací aplikaci Tinder. Narostl sice objem uživatelů, problém jsou ale placené účty, uvedl šéf Tinderu Elie Seidman. Do budoucna chystá populární služba i videohovory.

Tinderu se daří budouvat své jméno a ne, že ne. Rekordní byla neděle 29. března. Celosvětově tehdy uživatelé uskutečnili tři miliardy hodnocení, tedy potažení prstem dle preferencí toho, zda je nabízený protějšek sympatický, či nikoliv. To bylo vůbec nejvíce v jednom dni za celou historii aplikace. Například v Británii v období mezi půlkou února a koncem března vzrostly denní konverzace o 12 procent. 

Vzniklá krize v důsledku pandemie nového typu koronaviru s sebou však nese i proměnu v nákupním chování lidí. Ti jsou tak v mnohých oblastech obezřetnější, což se dotklo i Tinderu. Ten je v základu zdarma, nicméně v placených verzích nabízí více funkcí, výhod, a v konečném důsledku tedy větší šance na seznámení.

Od svého spuštění v roce 2012 zaznamenala aplikace více než 340 milionů stažení. Většina jejích tržeb však pochází od šesti milionů předplatitelů, kteří platí za takzvaný zlatý účet. Míra nárůstu nových platících uživatelů se v důsledku koronaviru snížila. „Jak se věci začínají uvolňovat, je možné stát po státu vidět postupný návrat do stavu předtím,“ uvedl Seidman pro BBC.

Podobné zkušenosti má také platforma The Inner Circle. Té sice vzrostly počty propojení a poslaných zpráv, na druhou stranu se snížila ochota uživatelů platit. Na trhu jsou rovněž služby nabízející video seznamování jako například eHarmony, OKCupid a Match. Ty zaznamenaly nárůst právě ve video seznamování. Tinder s podobnou funkcionalitou dle svého šéfa hodlá přijít v červnu. S videohovorem budou muset souhlasit obě strany. Alespoň zpočátku má být novinka zdarma. 

Tinder rovněž vidí jistou sociologickou proměnu. Mladiství, kteří aplikaci používají nyní, jsou v něčem jiní než ti z roku 2012. První skupina již vyrůstala zcela obklopena sociálními médii a chápe tak virtuální svět jako něco přirozeného. Seznamka to vnímá a spíše než na pouhé organizování „offline“ setkání se chce zaměřit na setkávání „online“ a poznávání lidí. Elie Seidman to komentuje takto: „Digitální život je pro nastupující generaci stejně důležitý jako sociální život ve fyzickém světě.“