Uber prodal své první dluhopisy, zájem výrazně překonal nabídku

Uber, ilustrační foto

Uber, ilustrační foto Zdroj: Reuters

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber prodal své první dluhopisy, za které získal dvě miliardy dolarů (45 miliard korun). Informoval o tom list Financial Times (FT). Kvůli vysokému zájmu investorů firma původně nabízený objem dluhopisů zvýšila. Papíry mají výnos až osm procent ročně.

Uber prodal dluhopisy v objemu 1,5 miliardy dolarů s osmiletou splatností a s výnosem osm procent. Původní záměr byl prodat papíry za jednu miliardu dolarů. Dalších 500 milionů dolarů podnik získal prodejem pětiletých dluhopisů s výnosem 7,5 procenta.

Na trzích se už dlouho spekuluje, že Uber na začátku příštího roku vstoupí na burzu. Od jeho primární veřejné nabídky (IPO) se očekává, že firmu ohodnotí na více než 100 miliard dolarů. Firma nedávno obdržela návrh od bank z Wall Street, kde se hovoří o ohodnocení až 120 miliard dolarů. Šéf Uberu Dara Khosrowshahi před časem uvedl, že burzovní debut se uskuteční v prvním pololetí 2019. Mohla by to být největší nabídka IPO v americkém technologickém sektoru za poslední roky.

Investoři mají značný zájem o dluhopisy s vysokým výnosem od rychle rostoucích firem. Například společnost WeWork, která poskytuje firmám sdílené fyzické i virtuální pracovní prostory, letos zvýšila objem emise z původních 500 milionů na 702 milionů dolarů. Podobně automobilka Tesla vloni prodala dluhopisy za 1,8 miliardy dolarů, zatímco původně počítala s částkou 1,5 miliardy dolarů.

Tržby Uberu se letos zřejmě zvýší na deset až 11 miliard dolarů ze 7,8 miliardy dolarů vloni. Firma je ale stále ztrátová, hlavně kvůli investicím do sdílení kol, dodávek potravin a technologie autonomního řízení. Jen v poslední jmenované sekci podle zdrojů FT prodělává minimálně 500 milionů dolarů ročně.