V Praze začaly klesat platy. Jinde rostou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Ryan Poplin via Flickr

Průměrná mzda v České republice se letos zvýšila již o 1119 korun na 26 480 korun. Podle statistiků se na růstu podílela více podnikatelská sféra než nepodnikatelská. Proti trendu šla Praha, kde došlo k poklesu o 0,7 procenta na 32 934 měsíčně.

Za růstem mzdy podle analytika tginvest.cz Petra Vlasáka stojí „kombinace růstu HDP, nízké inflace a nezaměstnanosti“. „To jsou faktory, které tlačí na vyšší mzdy. Při nedostatku pracovníků na některé pozice se zaměstnanci nebojí říct si o vyšší plat a zaměstnavatelé jim na jejich požadavky musí přistoupit,“ vysvětluje Vlasák.

Cz Wages

Medián mezd činil v prvním čtvrtletí 22 533 korun a proti stejnému období předchozího roku byl vyšší o 6,5 procenta. Medián představuje hodnotu mzdy zaměstnance uprostřed mzdového rozdělení, to znamená, že polovina hodnot mezd je nižší a druhá polovina je vyšší než medián. Osmdesát procent zaměstnanců tak pobíralo mzdu mezi 12 117 a 40 997 korunami. Z hlediska pohlaví se podle ČSÚ zvýšení mezd projevilo o něco více u mužů, kterým stouply o 6,8 procenta, u žen to bylo o 6,2 procenta.

Mzdy v Praze v prvním kvartále klesly, jako v jediném kraji ČR
Průměrná mzda v Praze v prvním čtvrtletí meziročně klesla o 0,7 procenta na 32 934 korun měsíčně. Při započtení inflace pokles mezd dosáhl úrovně 1,2 procenta. Ve všech ostatních krajích České republiky mzdy v meziročním srovnání vzrostly. Praha zároveň zůstává jediným krajem, kde mzdy převyšují celorepublikový průměr. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).
Ve srovnání s posledním kvartálem loňského roku byly mzdy v metropoli v prvním čtvrtletí nižší o 2451 korun. Podle statistiků je mzdový růst v hlavním městě dlouhodobě nejnižší v zemi. „Na druhou stranu v Praze přetrvává rychlý růst počtu zaměstnanců,“ uvádí zpráva ČSÚ. V metropoli v prvním čtvrtletí vzrostl počet zaměstnanců o 3,3 procenta na 786 700 osob.

Muži mají i značně vyšší mzdovou úroveň, v prvním čtvrtletí byl medián mezd žen 20 165 korun, naopak u mužů 24 570 korun, uvedli statistici.

Na růstu výdělků se podle nich podílela podnikatelská sféra, kde se zvýšily o 4,5 procenta. Zatímco v nepodnikatelské rostly platy pomaleji, a to o 4,1 procenta. Inflace činila ve sledovaném období půl procenta, reálně se tak platy v podnikatelské sféře zvýšily o čtyři procenta a v nepodnikatelské o 3,6 procenta.

Mzdy rostly v 1. čtvrtletí nejrychleji nejméně placeným lidem
Průměrná hrubá měsíční mzda v prvním čtvrtletí letošního roku nejvýrazněji vzrostla zaměstnancům v pohostinství a administrativě, které patří k nejníže odměňovaným. Novinářům to dnes řekl ředitel odboru statistiky práce Českého statistického úřadu (ČSÚ) Dalibor Holý. Průměrná hrubá mzda stoupla v prvním čtvrtletí meziročně o 4,4 procenta na 26 480 korun.
Výdělky se ale podle Holého zvyšují všem zaměstnaneckým skupinám. „Je to i díky růstu minimální mzdy, který se promítl zhruba u pěti procent nízko placených zaměstnanců. Jde především o ubytování, stravování a pohostinství, kde mzdy narostly o 7,2 procenta, nebo o administrativní pracovníky, jimž se odměny zvedly o 6,5 procenta,“ uvedl Holý. Měsíční minimální mzda stoupla od začátku letošního roku z 9200 na 9900 korun.
Každý pátý zaměstnanec pobíral v roce 2015 méně než dvě třetiny takzvaného mediánu, tedy prostřední mzdy. Ta se v prvním čtvrtletí zvýšila na 22 533 korun. „Mezi tuto takzvanou pracující chudobu patřily dvě třetiny uklízeček nebo pouličních prodejců a více než polovina pracovníků ochranek nebo pomocných a nekvalifikovaných pracovníků,“ upozornila vedoucí oddělení statistiky a práce ČSÚ Jitka Erhartová.