Za podniky se platí jako před krizí

Burza cenných papírů

Burza cenných papírů Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Thajská burza
Šanghajská burza
akciový trh, burza
Burza
USA, burza
7
Fotogalerie

Levné peníze na celém světě a optimismus investorů se odrážejí nejen v bitcoinové mánii, ale jsou vidět i na cenách, za něž se obchodují celé firmy.

Mnozí strategičtí investoři a investiční skupiny už považují současné ceny firem na trhu za příliš vysoké „Je to podobná situace jako v letech 2007, 2008, kdy násobky byly také hodně vysoké. Odlišnost spočívá v tom, že peníze jsou dnes stále velmi levné,“ uvádí partner poradenské společnosti TPA Jiří Hlaváč. „Pokud nejsme na vrcholu, tak jsme určitě v jeho blízkosti,“ dodává.

Ceny firem, jež se uvádějí v násobcích EBITDA (zisk před úroky, daněmi a odpisy) se dostaly k předkrizovým úrovním. Řada sektorů je doslova rozžhavená do běla. „Násobky požadované vlastníky za společnosti v sektoru e-commerce bez pozitivního provozního cash flow a s nejistou růstovou trajektorií jsou do značné míry přemrštěné,“ zdůrazňuje Lukáš Hraboň, manažer transakčního poradenství Mazars.

Podobná situace panuje ve zdravotnictví. „Jednu příležitost teď nekoupíme, protože za ni nedám osmnáctinásobek EBITDA. Gratuluju majitelům k takovému obchodu. Sami vědí, že to je pro ně unikátní příležitost,“ uvedl v minulosti v rozhovoru pro deník E15 Jan Blaško, spolumajitel zdravotnické skupiny EUC.

„Tuzemský trh fúzí a akvizic se už začíná velmi významně přehřívat,“ upozorňuje Marek Rehberger, šéf investiční banky Patria Corporate Finance. Výsledkem jsou nevídané ceny firem. Třeba Plzeňský Prazdroj a další pivovary koupila japonská Asahi za téměř patnáctinásobek EBITDA.