JET Investment převezme zkrachovalou Less &Timber

Brněnská investiční skupina JET Investment zvítězila v tendru na prodej zkrachovalé společnosti Less & Timber podnikatele Jana Mičánka, vstoupí tak do dřevozpracujícího odvětví. Nyní čeká na podpis insolvenční správkyně podniku.

Podle mediální zástupkyně JET Investment Petry Kubíčkové přišla společnost s nejvyšší nabídkou. Výrobu v podnikových pilách chce skupina zachovat.

Výši nabídky Kubíčková nekomentovala. Znalci odhadli v době insolvenčního řízení hodnotu společnosti ke konci roku 2012 na 627,5 milionu. Nemalá část majetku byla zastavena ve prospěch Citibank. Informoval o tom deník Dnes.

Pod podnik spadají dvě pily v Dlouhé Vsi u Sušice a v Čáslavi a také závod na zpracování lepeného hranolu v Klášterci nad Ohří. Třetí pilu v Bohdanči má pronajatou jiná společnost.

Čáslavská pila patří k nejmodernějším v Česku, může zpracovat až tisíc metrů krychlových jehličnatého dříví za den. Její výstavba přišla na dvě miliardy korun a podle znaleckého posudku byly úvěry na ni jedním z důvodů krachu podniku Less. Podle Kubíčkové hodlá Jet Investment v pilách zachovat výrobu. Obrat závodů v letech před krachem dosahoval až 1,75 miliardy korun ročně, přičemž souhrnné tržby všech společností skupiny JET Investment se pohybují kolem pěti miliard, uvedl deník.

Miliardové dluhy

Less & Timber byl členem skupiny Less, která zajišťovala zakázky pro Lesy ČR. Podle informací ze začátku insolvenčního řízení dlužily firmy skupiny Less bankám za poskytnuté úvěry téměř 2,17 miliardy korun. Měly také závazky z faktoringových smluv zhruba 311 milionů a závazky z bankovních záruk přibližně 493 milionů korun.

Soud nejdřív poslal do úpadku Less a.s. a Less & Forest. Insolvenční návrhy podal Mičánek, nikoli věřitelé. V případě Less & Timber se na soud obrátila Citibank Europe a dlužník se poté k jejímu návrhu připojil. JET Investment se od svého vzniku v roce 1997 specializuje na vyhledávání investičních příležitostí. V minulosti restrukturalizoval nebo reaorganizoval přes 15 podniků.