Jurečka chce zlepšit potravinovou soběstačnost, chystá i výměny náměstků

ministr zemědělství Marian Jurečka

ministr zemědělství Marian Jurečka Zdroj: ctk

Nový ministr zemědělství, teprve dvaatřicetiletý Marian Jurečka (KDU-ČSL) má na rozdíl od některých předchůdců jako soukromý zemědělec praxi v oboru. Za své priority považuje především pět okruhů – zvýšení potravinové soběstačnosti Česka, zavedení nové společné zemědělské politiky EU na léta 2014 až 2020 v Česku, stabilizace situace ve státních Lesích ČR, v oblasti IT na ministerstvu a protipovodňovou ochranu.

Jurečka zřejmě ale chystá ještě změny na postech náměstků. Již v úterý potvrdil, že na místo náměstka pro úsek zemědělských komodit, výzkumu a poradenství nastoupí dosavadní viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla, kterého nominovala ČSSD.

Šnejdrla nahradí Stanislava Kozáka, který z úřadu odchází, ačkoliv na úřadě působí od dob lidoveckého ministra Josefa Luxe od devadesátých let.

V kuloárech se také hovoří o tom, že by měl svůj post opustit například náměstek pro správní úsek Jan Sixta. Za pozornost bude také stát jméno náměstka, pod kterého budou spadat restituce. „Konkrétní změny bychom zveřejnili v pondělí,“ uvedl Jurečka.

Aktuální je také situace kolem Lesů ČR, které jsou již rok a čtvrt bez řádného generálního ředitele. Výběrová komise sice nedávno doporučila nyní již exministru Miroslavu Tomanovi jmenovat Michala Gaubeho, který byl pod rezignaci Svatopluka Sýkory pověřen vedením firmy, Toman jmenování šéfa Lesů ČR ale nechal na novém ministru.

Jurečka se podle svých slov chce nejdříve seznámit s tím, jaké projekty uchazeči ve finálovém kole předložili. „Kdo bude generálním ředitelem, v tom bych chtěl mít jasno zhruba do měsíce,“ podotkl.