O dotace z Dešťovky už Češi nemají zájem. Po deseti měsících je vyčerpaná necelá polovina

Déšť

Déšť Zdroj: Profimedia

Dešťovka (Akumulace srážkové vody pro splachování WC a zálivku zahrady)
2
Fotogalerie

Zatímco z prvního kola dotačního programu Dešťovka, zaměřeného na projekty využívající srážkovou a odpadní vodu v domácnosti a na zahradě, zmizely peníze skoro za den, v druhé fázi nestačilo na jeho vyčerpání ani deset měsíců. Z balíku 240 milionů korun rozdělil Státní fond životního prostředí zatím necelou polovinu.

Na začátku druhého kola Dešťovky to přitom vypadalo na zopakování úspěchu z prvního kola. První den, loni 7. září, si lidé požádali o 90,5 milionu korun, tedy téměř čtyřicet procent z vyčleněných 240 milionů.

Pak se ale žádosti zásadně zpomalily. Ke čtvrtečnímu večeru minulého týdne přijal fond 2489 žádostí za 119,2 milionů korun. Aktuálnější data nejsou podle Státního fondu životního prostředí, který spadá pod ministerstvo životního prostředí, k dispozici.

„Ve druhé výzvě jsme dali k dispozici dvojnásobné množství peněz. Lidé tak mají dostatek času na výběr té nejvhodnější varianty a přípravu žádosti, což se odráží v kvalitě projektů a daleko menší chybovosti,” shrnula důvody pro deník E15 mluvčí úřadu Lucie Früblingová. 

Podle Oldřicha Vlasáka, ředitele Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR, které kritizovalo už první fázi Dešťovky, za to může náročnost dotovaných systémů, které zachycují dešťovou vodu. „Ten systém je potřeba doplnit dalším čištěním. Jeho údržba je trochu problémová,” uvedl pro E15 Vlasák. „Když je tolik otazníků, tak do toho lidé logicky nejdou,” dodal.

Program Dešťovka dotuje systém na jímání dešťové vody a její využití pro splachování záchodu a zálivku zahrady, který tvoří podle mluvčí Früblingové 85 procent žádostí. Žadatel na něj může získat až třicet tisíc korun s tím, že dotace nesmí přesáhnout polovinu z celkové investice. 

Dešťovka (Akumulace srážkové vody pro splachování WC a zálivku zahrady)Dešťovka (Akumulace srážkové vody pro splachování WC a zálivku zahrady)|dotacedestovka.cz 

Menší zájem je o systém na přečištěnou odpadní vodu s možným využitím srážkové vody a třetí variantou je systém akumulace srážkové vody pro zálivku zahrady. Ten je na rozdíl od předchozích dvou možností určený pouze pro stávající domy v lokalitách ohrožených suchem.

Sdružení oboru vodovodů a kanalizací v minulosti program kritizovalo. Upozorňovalo, že voda se dá ušetřit především snižováním ztrát v potrubní síti. „To lze považovat za daleko významnější nástroj v boji proti negativním následkům sucha, než nově představený dotační titul Dešťovka může přinést," uvedlo sdružení k prvnímu kolu Dešťovky.

Druhou výzvu hodnotilo lépe. „Je to lepší. První vyhlášení bylo bez konzultace s námi a bylo potřeba upřesnit vztah mezi místní vodárenskou společností a zákazníkem,” uvedl ředitel Vlasák.