Obilí pro Česko bude i přes pokles úrody dostatek

sklizeň obilí

sklizeň obilí Zdroj: ctk

I přes letošní očekávaný pokles sklizně v České republice by potravináři i chovatelé zvířat neměli pocítit nedostatek obilí pro výrobu potravin a krmných směsí. Vyplývá to z vyjádření zástupců Agrární komory.

Podle odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ) bude letošní sklizeň oproti loňsku nižší o pětinu a možná ještě o něco více. Důvodem je kombinace letošních nepříznivých klimatických vlivů, zejména několikatýdenních holomrazů na přelomu ledna a února, jarního sucha a přízemních mrazů v polovině května.

„V každém případě vyrobíme dostatečné množství jak krmné, tak potravinářské pšenice,“ řekl dnes novinářům viceprezident Agrární komory Jindřich Šnejdrla s tím, že nižší úroda by se projevila na výši exportu. „Jsme přebytková země, takže letos nevyvezeme tři miliony tun, ale třeba jen 1,5 milionu,“ podotkl.

Nejhorší situace je v jižních okresech Jihomoravského kraje. Zatímco v průměru pro celou ČR nyní výnos na hektar dosahuje 4,3 tuny, což je asi o pětinu méně než loni, na Znojemsku, Břeclavsku a části Brněnska je to kolem dvou tun na hektar i méně, uvedl předseda komoditní rady Josef Kubiš. Na Hané ve střední Moravě, v tradiční oblasti pěstování obilovin, lze podle něj očekávat úrodu nižší o 30 až 40 procent. Naopak řepky by se mělo sklidit asi 1,1 milionu tun, a bude jí tak dostatek.

V průměrném roce zemědělci podle Kubiše sklidí asi šest až 6,5 milionu tun základních obilovin, letos to podle něj vypadá, že to bude zhruba 5,5 až šest milionů tun. „Neočekáváme ale, že by nebyly zabezpečeny obiloviny pro domácí spotřebu,“ podotkl Kubiš.

Čtěte také:

Vysoké ceny kukuřice, sóji a dalších komodit se projeví i v Česku

Horko a sucho mají i výhody: plody jsou sladší a dozrají dříve

Obilí kvůli suchu rekordně zdražuje

Podle odhadů Agrární komory k poslednímu červenci bylo z celkové sklizňové plochy o výměře 1,32 milionu hektarů sklizeno asi 23 procent. Nejvíce – asi třetina – pokročila sklizeň v Olomouckém, Jihomoravském, Středočeském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Nejméně je to v Karlovarském, Jihočeském (v obou případech 13 procent plochy) a Plzeňském (11 procent plochy), v nichž žně komplikují časté deště.

Do senátu chce kromě prezidenta Agrární komory i viceprezident Šnejdrla

Zemědělci opět zkusí prosadit své kandidáty do Senátu. Po již dříve ohlášené kandidatuře prezidenta Agrární komory Jana Veleby zkusí ve volbách uspět i viceprezident komory Jindřich Šnejdrla. Post senátora – za ČSSD - se pokusí získat ve volebním obvodě číslo 77 na Vsetínsku. Nebude to ale mít jednoduché – v tomto obvodě obhajuje místo v horní komoře parlamentu Jiří Čunek (KDU-ČSL), za nejsilnější vládní stranu ODS bude soupeřem starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka (ODS).

„Bez politického krytí se zemědělská politika v ČR dělat nedá. Posledních osm let občas narážíme na zavřená vrata (na ministerstvu zemědělství) na Těšnově. Je potřeba, aby zemědělci byli více slyšet,“ řekl dnes novinářům Šnejdrla. Veleba kandiduje jako nezávislý ve volebním obvodě číslo 44 zahrnujícím Chrudimsko a část Havlíčkobrodska. O hlasy voličů se bude ucházet v konkurenci obhájce mandátu Petra Pitharta (KDU-ČSL), radního kraje Vysočina Tomáše Škarýda (ČSSD), starostky Hlinska Magdy Křivancové (ODS) či prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu a šéfa Svazu českých a moravských spotřebních družstev Zdeňka Juračky (TOP 09/STAN).