Vojenské lesy loni vydělaly rekordních 600 milionů, letos čekají kalamitu

Zpracování dřeva

Zpracování dřeva Zdroj: David Vagaday

Státní podnik Vojenské lesy a statky ČR loni zvýšil zisk před zdaněním a tvorbou rezerv meziročně o 27 procent na 602,2 milionů korun. Je to nejvíc v historii firmy. Výsledku pomohl vyšší výnos z prodeje dříví a úspora na nákladech, zejména na spotřebě materiálu i energií a za externí služby.

Loňské hospodaření bylo podle ředitele vojenských lesů Josefa Vojáčka z 93 procent tvořeno provozním hospodářským výsledkem, šest procent plnily výnosy z prodeje majetku a procento výsledky finančních operací. „Tohoto výsledku jsme navíc dosáhli ve spojení s meziročním poklesem množství realizované dřevní hmoty,“ uvedl Vojáček.

Vzhledem k rekordním výsledkům hospodaření vojenské lesy navýšily své rezervy ze 744 milionů na 987 milionů korun, což Vojáček pokládá za strategicky důležité pro budoucnost. „Stojí před námi úkoly spojené s pravděpodobnou gradací kůrovcové kalamity, navíc očekáváme výrazné zvýšení nákladů na pěstební činnost, což je důsledek víceletého kalamitního stavu na divizi Lipník nad Bečvou,“ uvedl ředitel vojenských lesů.

Rekordní hospodaření zaznamenaly vojenské lesy už v roce 2014, kdy jejich nezdaněný zisk činil 473,5 milionů a meziročně byl vyšší o třetinu. Loňský výsledek je tak druhým rekordem v celkové historii společnosti, uvedl mluvčí podniku Jan Sotona.