Strany slibují Pražanům tisíce bytů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Bogle Architects

Část politiků se shoduje, že město musí znovu vybudovat vlastní bytový fond, kterého se v devadesátých letech za nízké ceny zbavilo. Developeři se užší spolupráci s magistrátem nebrání.

Strmý růst cen bytů, kde Česko předstihlo zbytek Evropy, nutí strany řadit téma dostupné střechy nad hlavou k hlavním tahákům komunálních voleb. Situace je nejhorší v Praze, kde si vlastní byt už nemůže dovolit ani střední třída. Podle Sdružení pro architekturu a rozvoj stojí průměrná bytová jednotka dvanáct ročních platů. 

ČSSD nebo uskupení stran TOP 09, STAN a lidovců pod názvem Spojme síly pro Prahu slibují výstavbu až osmi tisíc bytů ročně. Lídři se shodují na podpoře družstevního bydlení, zrychlení stavebních řízení, větším využívání brownfieldů a užší spolupráci s developery.

Podle Jakuba Landovského, který je jedničkou kandidátky socialistů, by mělo město investovat do nákupu bytů několik miliard korun ročně. „Čeká nás obrácený proces. Zatímco v devadesátých letech prodávaly městské části byty relativně levně, nyní musíme přistoupit k tomu, že budeme za vyšší ceny znovu budovat bytový fond,“ řekl.

Landovský připomněl, že Praha má v současnosti v rozpočtu volných sedm a půl miliardy a objem nevyužitých investic dále roste.

I podle lídra Spojme síly pro Prahu Jiřího Pospíšila musí mít město vlastní byty. „Tím lze zkrotit ceny bytů i nájmů,“ uvedl.

Kromě toho by měl magistrát více tlačit na developery. Možnostmi jsou dohody o režijních cenách, za něž by byty kupoval. Vyměňovat by je také mohl za své stavební pozemky.

Třeba Mnichov uzavírá s podnikateli investiční smlouvy. Pokud jim umožní na pozemcích postavit více bytů, než je stanoveno v regulačním plánu, garantují městu 40 procent dostupných bytů po dobu pětadvaceti let.

Spolupráci se nebrání šéf Central Group Dušan Kunovský. „Dostupnost bydlení ale nevyřeší státní ani městská výstavba, to by byla černá díra na peníze nás všech,“ míní.

Podle developera Luďka Sekyry si Praha začíná uvědomovat, že bytová výstavba je zásadní pro konkurenceschopnost. „Například ve Vídni a Berlíně se v současnosti stavějí tisíce startovacích nájemních bytů ročně, které přitahují mladé odborníky důležité pro městskou ekonomiku,“ uvedl s tím, že nájmy v těchto bytech jsou často regulované. 

Ceny bytů i zájem o ně stále rostou

Cena za metr čtvereční pražského bytu dosáhla v letošním druhém čtvrtletí podle studie firem Skanska, Trigema a CG  94 tisíc korun, což je ve srovnání se začátkem roku nárůst o pět tisíc. Pokud bude toto tempo pokračovat, ještě letos by cena za metr čtvereční přesáhla sto tisíc. Celorepublikový cenový průměr je 52 tisíc. Navzdory tomu se počet prodaných bytových jednotek v hlavním městě meziročně mírně zvýšil.

Zatímco loni si jich ve druhém kvartále lidé koupili na 1500, letos o pět desítek více. Za rostoucími prodeji může být nová politika ČNB pro udělování hypoték, která má začít platit od října. 

Jaké jsou představy jednotlivých stran?

ANO

Chce přidat peníze na bytovou výstavbu a podpořit pokračování dotací na rekonstrukce panelových domů a revitalizace sídlišť. Navrhuje jeden stavební úřad pro Prahu, který by rozhodoval rychle a předvídatelně.

ČSSD

Strana by podpořila družstevní bydlení výhodnými půjčkami, za něž by ručilo město. S developery se chce domluvit na tom, aby z každého bytového projektu odvedli Praze deset procent bytů za režijní ceny.

ODS

Hodlá zjednodušit stavební zákon a zkrátit lhůtu pro získání stavebního povolení. Když se stavební úřad včas nevyjádří, získá stavebník jeho souhlas automaticky. Urychlila by odblokování výstavby na brownfieldech a v prolukách.

Piráti

Zjednodušili by stavební řízení a podpořili výstavbu obecního nájemního bydlení, možnosti družstevního bydlení a soukromé investice s nabídkou sociálního bydlení. Využili by také prázdné objekty a parcely, které jsou v majetku radnic.