Aero Vodochody sníží počet svých zaměstnanců, společnost přišla o zakázku

Aero Vodochody představilo 12. října 2018 v areálu společnosti v Odolené Vodě u Prahy nový letoun L-39NG. Jde o nástupce legendárního cvičného letounu L-39 Albatros. Sériová výroba začne v roce 2020.

Aero Vodochody představilo 12. října 2018 v areálu společnosti v Odolené Vodě u Prahy nový letoun L-39NG. Jde o nástupce legendárního cvičného letounu L-39 Albatros. Sériová výroba začne v roce 2020. Zdroj: ČTK

Letoun L-39NG 22. prosince 2018 poprvé vzlétl na letišti Aera Vodochody
Aero Vodochody
Aero Vodochody
Aero Vodochody
Aero Vodochody
13
Fotogalerie

Výrobce letadel Aero Vodochody bude od února propouštět, protože přišel o jednu z důležitých zakázek, kde figuruje jako subdodavatel. Počet interních zaměstnanců firma sníží o desetinu. Vyplývá to z dopisu generálního ředitele firmy Giuseppa Giordoa zaměstnancům, který mají k dispozici Hospodářské noviny. Aeru vypadla zakázka na dodávku kopkitů pro vrtulníky UH-60M Black Hawk americké společnosti Sikorsky, napsal server IHNED.cz.

„V porovnání s minulým rokem snížíme počet interních zaměstnanců o deset procent,“ uvedl Giordo v dopise. V Aeru pracují asi 2000 lidí, propouštění se tedy dotkne zhruba 200 z nich. Budou mezi nimi také agenturní pracovníci, část lidí odchází do důchodu.

Podle mluvčího Aera Tobiáše Tvrdíka souvisí propouštění s celkovou proměnou orientace výroby, která se pod italským managementem už třetím rokem zaměřuje na vlastní výrobu letadel, hlavně nového cvičného letounu L-39NG, a odklání se od subdodávek a civilní výroby. Nové zbrojní projekty ale zároveň ještě nevydělávají, Aero je tak druhým rokem po sobě ve ztrátě a finanční skupina Penta musí podnik dotovat. Podle desetileté strategie, kterou italskému manažerovi schválili majitelé, má zbrojní výroba v Aeru v budoucnu tvořit dvě třetiny tržeb.

Pro Aero Vodochody bude výpadek dodávek pro společnost Sikorsky znamenat propad v tržbách přibližně půl miliardy korun, píše server. Česká firma vyrábí plně vybavené kokpity pro vrtulníky Black Hawk od roku 2011. S firmou Sikorsky, jíž vlastní zbrojní koncern Lockheed Martin, se Aeru v červenci 2017 podařilo prodloužit smlouvu až do roku 2023, loni ale Američané kontrakt vypověděli a budou kokpity vyrábět v USA.

Na rozhodnutí Američanů měla podle serveru IHNED vliv politika prezidenta Donalda Trumpa, který americké firmy nutí, aby stahovaly výrobu ze světa a vytvářely pracovní místa doma místo v zahraničí. Aero do roku 2017 se společností Sikorsky spolupracovalo také na výrobě civilní helikoptéry S-76, kterou však americká firma úplně zrušila.

Vedle dodávek pro Sikorského se Aero podílí na dodávkách křídel pro společnost Airbus, konkrétně pro menší dopravní letouny A220. Dodává rovněž komponenty pro vojenský dopravní letoun KC-390 Embraer.

Po příchodu Giordoa do Aera je pilotním projektem podniku cvičný proudový letoun L-39NG. Náklady na jeho vývoj se podle odhadů pohybují kolem jedné miliardy korun, píše server. Spolu s Aerem se na nákladech podílí zbrojní firma Omnipol, která je od roku 2015 strategickým partnerem projektu. Na vývoj stroje přispívá úvěrem ve výši 320 milionů korun Česká exportní banka, která je připravená financovat i vývoz letadel. Ve prospěch Aera hraje to, že po světě stále létá několik set původních strojů L-39 Albatros, které bude třeba modernizovat nebo nahradit.

Loni v prosinci Aero s L-39NG provedlo první zkušební let. Letoun ale ještě musí získat potřebné certifikace. Se sériovou výrobou 20 kusů letadel ročně se zatím ve Vodochodech počítá od roku 2023. Firma má první předběžné objednávky. Na loňské letecké přehlídce ve Farnborough uzavřelo Aero dohody se dvěma zájemci - portugalskou společností Skytech a americkou RSW Aviation. Již dříve si čtyři cvičné stroje objednal Senegal. Celkem čtyři letouny za 1,1 miliardy korun si chce koupit státní podnik LOM Praha.