Analytici: Růst inflace kulminuje, ke zvyšování sazeb to ale ČNB ještě nepřiměje

Peníze, koruny

Peníze, koruny Zdroj: Anna Vacková, E15

Marek Dřímal, KB
Ekonom David Marek
Ekonom  Pavel Sobíšek
ilustrační foto
5
Fotogalerie

Růst inflace dosáhl svého maxima v říjnu a opět začíná klesat, cenová hladina se zvyšuje o 2,6 procenta namísto říjnových 2,9 procenta. Česká národní banka tak má podle řady ekonomů zvyšování úrokových sazeb ještě čas. Za celý letošní rok by měla průměrná míra inflace činit 2,5 procenta.

„Míra inflace je v souladu s tím, co Česká národní banka očekávala, neměla by tedy zásadně ovlivnit rozhodování rady. Předpokládáme, že se sazby nezvýší, k tomu by mělo dojít až v únoru, kdy bude mít banka novou prognózu,“ řekl deníku E15 analytik Komerční banky Marek Dřímal.

„Trhy jsou mělké (uzavírají se pozice investorů, nechtějí se pouštět do nových obchodů) a pokud by centrální banka zvýšila sazby, mohla by tím rozkolísat trh – a to nechce. V prosinci před Vánoci navíc sazby nikdy nezvýšila. Raději nechává trh rozhodnutí zpracovat v době, kdy je minimální obchodní aktivita – a to konec prosince není,“ vysvětluje Dřímal s tím, že při nezvýšení sazeb očekává lehké oslabení koruny k hodnotě 25,70 korun za euro.

Důvodem poklesu inflace bylo menší zdražování potravin a nealkoholických nápojů. Meziměsíčně ceny stouply o 0,1 procenta, což ovlivnilo zejména zvýšení cen pohonných hmot v dopravě.

"Zdá se, že inflace již dosáhla svého vrcholu a opět začala klesat. V dalších měsících by se měla zvolna snižovat zpět k úrovni dvouprocentního inflačního cíle," uvedl hlavní ekonom Deloitte David Marek. Přesto podle něj zůstává prostor pro další zvyšování úrokových sazeb ČNB. "Zatímco inflace ve spotřebitelských cenách zůstává v rozumných mezích, mzdy a ceny nemovitostí rostou znatelně rychleji," upozornil.

"Meziroční inflace v listopadu ustoupila ze svého pětiletého maxima, když vypadlo z její báze razantní zvýšení cen potravin z loňského listopadu," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Prosinec podle něj pravděpodobně přinese další pokles meziroční inflace a prosincové měnové jednání ČNB spíše změnu sazeb nepřinese.