ANO má získat ministerstvo financí, ČSSD navrhne šéfa poslanců

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci oznámili, že hnutí ANO má získat v nové vládě ministerstvo financí

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek na tiskové konferenci oznámili, že hnutí ANO má získat v nové vládě ministerstvo financí Zdroj: ctk - Katerina Sulova

Hnutí ANO bude mít klíčovou funkci ministra financí, sociální demokracie by měla vést Poslaneckou sněmovnu. Strany se na tom dohodly na jednání v Průhonicích u Prahy. ANO zatím konkrétní jméno svého kandidáta na ministra nezveřejnilo. Sněmovnu by měl řídit socialista Hamáček.

„ČSSD a ANO se dohodly na daních,“ řekl po dnešní schůzce v Průhonicích šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Již v pondělí mají proběhnout další jednání s třetí možnou koaliční stranou KDU - ČSL. Koaliční smlouvu chtějí strany uzavřít co nejrychleji.V Průhonicích u Prahy zástupci ČSSD a hnutí ANO řešili otázky daní a vedení Poslaneké sněmovny. „Už pouze ladíme text k daňové problematice,“ řekl šéf hnutí ANO Andrej Babiš s tím, že se názory ANO a ČSSD velmi přiblížily. V pondělí se má k jednáním připojit i třetí možná koaliční strana - KDU - ČSL. „My dnes nebudeme zveřejňovat detaily v daňové oblasti, protože pokládáme za slušné, abychom o naší dílčí shodě jednali s KDU-ČSL a posléze to zveřejnili jako součást příslušného návrhu koaliční dohody,“ dodal Sobotka.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po sobotním jednání řekl, že by chtěl co nejdříve začít pracovat na návrhu koaliční smlouvy právě s ANO a KDU - ČSL. Z průhonického jednání vyplynulo, že hnutí ANO má získat post ministra financí. „My vidíme naši roli hlavně v řízení státu, proto i ČSSD dneska akceptovala, že resort financí v případě dohody o koaliční vládě připadne hnutí ANO,“ řekl po skončení téměř čtyřhodinového jednání šéf ANO Andrej Babiš. „Nemluvili jsme o jménech, ale vždycky jsme tvrdili, že ten resort je pro nás klíčový,“ uvedl Babiš. Ten o post ministra financí stojí, ale vše záleží na jeho lustračním osvědčení, které požaduje od budoucích ministrů prezident Zeman.

Šéfem sněmovny má být Hamáček

Když bude mít ANO ministra financí, tak ČSSD navrhne svého zástupce do čela Poslanecké sněmovny. Šéf sociální demokracie Sobotka by za vhodného kandidáta na předsedu dolní komory považoval místopředsedu poslaneckého klubu ČSSD a bývalého místopředsedu Poslanecké sněmovny Jana Hamáčka.

V nastavení daní se názory ČSSD a hnutí ANO podle Sobotky již téměř shodují. Předseda socialistů to však nijak nekonkretizoval. Podle dřívějších vyjádření je spíše jisté, že od počátku příštího roku se žádné daně měnit nebudou. Podle stran jednajících o vládní koalici již na to není čas a do ekonomiky by to vneslo chaos. Co se týče úprav daní v dalších letech, panovaly mezi stranami rozdílné názory na daňovou progresi u fyzických osob, zvyšování daní právnických osob i změny u sazeb DPH.

Z jednání také vyplynulo, že do jednání ČSSD s církvemi o případné redukci finančních restitučních náhrad vyšle ANO své dva zástupce, a to politika a právníka. Babiš podotkl, že chce v nově vzniklé církevní expertní komisi, kterou iniciovala ČSSD, usilovat hlavně o změnu inflační doložky.

Kolik poslanců získaly strany v předčasných volbáchVolby 2013 - počty mandátůVolby 2013 - počty mandátů | E15