Antivirus zachránil Česko, řekla Maláčová. Peníze nesloužily tam, kde měly, reagoval Jurečka

Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Zdroj: Facebook Jany Maláčové

V době krize, jaká byla kolem covidu-19, je lepší pomoci i tomu, kdo podporu nepotřebuje, než kvůli pomalé reakci státu nechat zkrachovat jedinou firmu. ČTK to dnes sdělila bývalá ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD (nyní SOCDEM) Jana Maláčová. Podle prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) dostaly od státu miliardy z programu Antivirus na udržení pracovních míst za epidemie i firmy, kterým rostl zisk a počet zaměstnanců.

Nynější ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) ČTK řekl, že ho zjištění NKÚ nepřekvapila, velká část peněz se za minulé vlády vydávala neefektivně a stát by se měl poučit a pomoc poskytovat cíleně. Podle Karla Havlíčka (ANO), který v té době byl ministrem průmyslu a obchodu a dopravy, byl Antivirus úspěšný program, díky němuž nevzrostla nezaměstnanost. Pokud to někdo dnes kritizuje, byl v době pandemie na jiné planetě, uvedl na dotaz.

Maláčová napsala, že Antivirus zachránil českou ekonomiku, ochránil lidi před ztrátou práce a hlavně snižováním mezd. „Současná vláda se řídí opačnou strategií a nedělá v energetické krizi nic a likviduje český průmysl. Mimochodem, když jsme byli z covidu-19 venku, zahájila jsem sérii kontrol proti nepoctivým firmám,“ uvedla Maláčová. Míní, že v krizi jako za covidu je lepší pomoci i tomu, kdo podporu nepotřebuje, než aby kvůli pomalé reakci státu zkrachovala jediná firma. „Vzpomeňte si na tu paniku prvních týdnů v březnu 2020, nikdo nevěděl, co se na nás valí. Antivirus zachránil milion pracovních míst, pomohl 70 tisícům firmám, fungoval dva týdny po vyhlášení nouzového stavu a firmy čekaly v průměru pět dní na vyplacení peněz,“ uvedla.

Podle Havlíčka byl obrovský tlak na to, aby vláda peníze dávala rychle a plošně. „Rozlišovat firmy podle jejich ziskovosti by bylo nefér a hlavně by se vše prodloužilo. Mimo jiné opozice tehdy tlačila, abychom dávali výrazně víc,“ uvedl na dotaz. V opozici tehdy byly převážně strany současné vládní koalice.

Podpora odpovídala pomoci v jiných zemích, byla projednána s odbory i zástupci podniků, sdělil dále Havlíček. „Mimo jiné dobré výsledky průmyslu v roce 2022 a výše odvedených daní je rovněž v důsledku toho, že jsme v době covidové nehodili firmy a zaměstnance přes palubu. Stojím si za poskytnutou podporou naší vlády,“ dodal.

Nynější ministr práce Jurečka na dotaz odpověděl, že ho zjištění NKÚ nepřekvapila. Podotkl, že na nehospodárnost poukazoval úřad už dřív. „Velká část prostředků za vlády Andreje Babiše byla vynaložena neefektivně. Nebylo to zacíleno na firmy v problémech. Dostaly to firmy, které dokázaly znásobit hospodářské výsledky. Peníze nesloužily tam, kde měly. Budiž to poučením, aby stát nerozhazoval peníze plošně, ale cílil na potřebné,“ řekl Jurečka.