Babiš má novináři Šafrovi zaplatit 50 tisíc. Omlouvat se ale nemusí, rozhodl soud

Andrej Babiš

Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) během jednání Poslanecké sněmovny před hlasováním o vyslovení nedůvěry vládě
Billboardy útočící na lídra hnutí ANO a podnikatele Andreje Babiše se objevily v Ostravě (říjen 2013).
Andrej Babiš
Pavel Šafr
Pavel Šafr
6
Fotogalerie

Okresní soud vynesl rozsudek už podruhé. Proti původnímu verdiktu se odvolali šéf ANO Andrej Babiš i šéfredaktor Svobodného fóra Pavel Šafr, jenž v žalobě na ochranu osobnosti požadoval od Babiše 100 tisíc korun korun a omluvu.

Za urážlivé výroky na adresu šéfredaktora Svobodného fóra Pavla Šafra má ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš zaplatit Šafrovi 50 tisíc korun. Omlouvat se mu na půdě Poslanecké sněmovny nemusí. Rozhodl o tom Okresní soud pro Prahu-západ. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Soudkyně Simona Kačerová při zdůvodnění rozsudku uvedla, že v novém řízení byly doplněny důkazy na základě pokynů odvolacího soudu, které žádné velké změny nepřinesly. Novinář chce po Babišovi odškodnění, protože jej ministr financí opakovaně a veřejně označil za "psychopata" a "parchanta".

Podle soudkyně je potřeba každý z výroků posuzovat zvlášť. Slovo psychopat bylo vysloveno v rámci sebeobrany a politické diskuze. "Je možné ho akceptovat jako projev kritiky a svobodný projev žalovaného," podotkla Kačerová. Slovo parchant naopak soudkyně považuje za urážku, která měla dehonestovat žalobce a mohla poškodit jeho čest.

Šafr v žalobě požadoval také omluvu, kterou měl Babiš přednést v dolní komoře parlamentu. Soud to zamítl kvůli tomu, že sněmovna nebyla místem, kde urážky padly.

Šafr podal žalobu loni v květnu. Poukázal v ní na to, že ho politik opakovaně urazil, mimo jiné v pořadu Interview ČT24. Nelíbí se mu, že Babiš směšuje rovinu veřejné diskuse a práva na kritiku s rovinou osobního napadání a urážení.

Soud rozhodl už podruhé. Proti původnímu verdiktu se odvolali oba aktéři, Šafr v žalobě na ochranu osobnosti požadoval od Babiše 100 tisíc korun a omluvu. Původní verdikt zrušil odvolací soud.