Babiš: O vládě teď budu jednat výhradně s ČSSD, opírala by se o komunisty

Andrej Babiš na inauguraci Miloše Zemana (8. 3. 2018)

Andrej Babiš na inauguraci Miloše Zemana (8. 3. 2018) Zdroj: Martin Přibyl CNC / Paparazzi

Prezident Miloš Zeman přijal 21. února Na Pražském hradě předsedu KSČM Vojtěcha Filipa a předsedu SPD Tomia Okamuru
Tomio Okamura na inauguraci Miloše Zemana (8. 3. 2018)
Premiér v demisi Andrej Babiš.
Bezpečnostní výbor jednal o šéfovi GIBS: Předseda výboru Koten (SPD) a premiér Babiš (ANO) (15.3.2018)
Andrej Babiš kritizoval umělce za politické projevy při udílení Českých lvů. Mrzí ho, že na slavnostní večer nedostal tentokrát pozvánku
8
Fotogalerie

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) zahájil další kolo jednání s ostatními stranami ve snaze sestavit novou vládu. Zatímco diskuze s SPD a komunisty podle zúčastněných stran úspěšně pokračují, Babiš oznámil, že hnutí ANO se rozhodlo jednat exkluzivně jen s ČSSD.

Premiér Andrej Babiš vkládá nejvíce nadějí do spolupráce s ČSSD. „Rozhodli jsme se, že budeme jednat s ČSSD exkluzivně až do 10. dubna,“ řekl Babiš. Cílem je vytvořit menšinovou koaliční vládu, která by se opírala ve Sněmovně o podporu KSČM. Na schůzce se sociálními demokraty diskutovali o počtu rezortů i o programu. „Lišíme se v pohledu na daně,“ řekl místopředseda ANO Richard Brabec. 

Babiš předpokládá, že už na sjezdu ČSSD, který se koná 7. dubna, budou moci vyjednávači sociálních demokratů předložit návrh dohody o účasti ve vládě a o programu. Předseda ANO předpokládá, že sjezd ČSSD zaujme k věci konkrétní stanovisko, poté se bude čekat na výsledek vnitrostranického referenda sociálních demokratů.

SPD i komunisté přitom s ANO dokončili expertní jednání a obě strany vyjádřily ochotu podpořit Babišovu vládu. Šéf hnutí SPD Tomio Okamura volá po vládě odborníků a odmítá podporu případné koalice hnutí ANO se sociálními demokraty. „V žádném případě nebudeme podporovat koaliční vládu hnutí ANO a ČSSD. ČSSD je politická strana, která nemá naši důvěru, protože nedodržuje sliby vůči voličům a nepředstavuje pro nás garanci stabilní politiky,“ řekl Okamura.

Okamura si jednání s ANO nicméně pochvaloval, strany podle něj dosáhly shody ve většině programových bodů. „Dosažená míra programové shody umožňuje velmi rychlou dohodu o podpoře vlády sestavené na formátu odbornosti,“ uvedl ve čtvrtek Okamura po jednání s ANO. SPD nabízí podporu i vládní spolupráci. "Vznik vlády je nyní jen politickou otázkou. Všechno má v ruce nyní hnutí ANO," dodal Okamura.

Okamura se s Babišem nicméně dlouhodobě neshodne v otázce celostátního referenda o vystoupení z EU, které SPD požaduje a nehodlá ze svého požadavku slevit. „V určitých bodech se nadále lišíme, ale v tuto chvíli to podle našeho názoru nepředstavuje zásadní překážku, je to řešitelné,“ dodal šéf hnutí SPD. Referendum o vystoupení z EU či NATO podporují i komunisté. Debatovat o takovém referendu by chtěl překvapivě i první místopředseda sociální demokracie Jiří Zimola. „Bylo by dobré v ČSSD otevřít debatu na toto téma,“ uvedl.

Vládu podporovanou SPD nicméně odmítají i někteří lidé přímo uvnitř hnutí ANO. Patří mezi ně ministr dopravy Dan Ťok, ministr spravedlnosti Robert Pelikán nebo ministr zahraničí Martin Stropnický, kteří avizovali, že by se takové vlády osobně neúčastnili.

K závěru se blíží také jednání s komunisty, od kterých se spíše čeká, že by podpořili případnou koalici ANO s ČSSD. Takovou variantu preferuje i místopředseda ANO Richard Brabec.  Předseda KSČM Vojtěch Filip řekl, že jsou již uzavřeny diskuze o sociální politice, zdravotnictví, životním prostředí, zemědělství, průmyslu a obchodu či dopravě.

Nedořešené naopak zbývají bezpečnostní a zahraniční otázky a také některé záležitosti týkající se financí. "Co se týče zahraniční a bezpečnostní politiky, jsou programové priority v řadě případů protichůdné," řekl předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. "Zádrhel" s volbou předsedy sněmovní komise pro kontrolu GIBS, kde po nátlaku ze strany Babiše i veřejnosti minulý týden odstoupil komunista Zdeněk Ondráček, považuje Filip za vyřešený. 

Babiš se také osobně sešel se šéfem ODS Petrem Fialou, kterému chtěl nabídnout vládní spolupráci. Šéf občanských demokratů ho však ujistil, že strana trvá na svém požadavku, aby ve vládě nebyl trestně stíhaný premiér. „ODS se chápe jako politická alternativa k hnutí ANO,“ řekl Fiala po schůzce.