Babiš: Pokud se dostanu do sněmovny, vzdám se řízení Agrofertu

Andrej Babiš, ANO 2011

Andrej Babiš, ANO 2011 Zdroj: CTK

Pokud se miliardář Andrej Babiš a šéf politického hnutí ANO stane poslancem, předá řízení svého Agrofertu někomu jinému. V době předvolební kampaně ale své podnikatelské aktivity omezovat nechce.

Hnutí ANO chce 6. září zahájit předvolební kampaň pro volby do Poslanecké sněmovny. Se speciálně upraveným autobusem bude Babiš objíždět krajská města.

Kvůli kampani své aktivity ve vedení podniku omezit nechce. „Proč bych je omezoval, já řídím Agrofert esemeskami od půl páté ráno do půlnoci. Agrofert je řízen decentralizovaně, funguje i beze mě,“ řekl.

Pokud by se stal poslancem, názor by změnil. „Myslím, že když to nastane, pokud bych byl poslancem, asi bych Agrofert předal. Nebo určitě,“ konstatoval.

Skupina Agrofert je čtvrtým největším podnikem v Česku, působí v chemickém průmyslu, zemědělství, potravinářství, lesnictví a médiích. Agrofert byl založen v roce 1993 jako společnost obchodující s hnojivy a agrochemikáliemi. V průběhu let se rozrostl a skupina v současné době zahrnuje více než 200 společností. S více než 5,5 miliardy eur konsolidovaného obratu je Agrofert čtvrtým největším podnikem v České republice. V červnu koupil mediální skupinu Mafra, která vydává celostátní deníky Dnes a Lidové noviny a provozuje i další média.

Michal Kašpárek: Nečekejte na Baťu. Úspěšní byznysmeni politiku nespasí