Babiš shromáždí čísla všech účtů. Je to špiclování, zní z opozice

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: CTK

Za Sobotkovy vlády výrazně přibylo centrálních databází o firmách i občanech. Poslanecká sněmovna má už brzy schválit další registr, který shromáždí čísla všech bankovních účtů.

Snaha vlády dohlížet na firmy i občany a shromažďovat co nejvíce informací o jejich podnikání, majetkových poměrech a zdravotním stavu se blíží k dalšímu milníku. Zřejmě už do prázdnin schválí Poslanecká sněmovna zákon o centrálním registru účtů ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Ke kontrolním hlášením k DPH a elektronické evidenci tržeb tak přibude další rozsáhlá databáze, která státu umožní přístup k číslům bankovních účtů všech právnických a fyzických osob. K původnímu požadavku sledovat i zůstatky na účtech se podle opozice Babiš vrátí. V tomto volebním období to však nestihne.

Norma má pomoci v boji s daňovými úniky, praním špinavých peněz a financováním terorismu. Finanční a celní správa, orgány činné v trestním řízení, zpravodajské služby a finančně analytický útvar Babišova ministerstva jediným dotazem zjistí, kde mají firmy a lidé vedeny účty. V současnosti musí oslovit na osm desítek finančních institucí, které jsou na trhu, což je velmi zdlouhavé.

„Souhlasíme s bojem proti podvodníkům, ale to neznamená, že na každého slušného člověka bude veden registr. Že o nás musí Velký bratr všechno vědět,“ prohlásil poslanec opoziční ODS Marek Benda.

Riziko vidí opozice hlavně v tom, že Babiš po čase přitvrdí a vrátí se k původnímu záměru, aby se úředníci a policisté dostali také k údajům o pohybech na účtech a o tom, kolik je na nich peněz. Z požadavku Babiš vycouval, když narazil na odpor centrální banky. Obavy opozice ministerstvo financí odmítlo s tím, že registr začne fungovat až po šestnácti měsících od chvíle, kdy zákon vstoupí v platnost. Tedy až po volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017.

Seznama nesvobody

„Jakmile to jednou chtěl, nelze vyloučit, že to nebude chtít v budoucnu. Babiš má ambice získat daleko více citlivých informací. Když to dáme do souvislosti s dalšími fízlovskými registry, které prosadila tato vláda, je to opravdu nebezpečné,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Strana včera zveřejnila dokument Seznam nesvobody, kde vypočítává dopady dalších vládních registrů a omezení pro občany.
Možnost získávat informace a trestat přinese státu i projednávaná norma o prokazování původu majetku nebo už poslanci schválený nový zákon o hazardu, podle něhož budou muset poskytovatelé internetového připojení blokovat webové stránky s nepovolenými hrami. Kritici opatření hovoří o průlomu do svobody internetu, jaký zde dosud nebyl.

Nejvýznamnější registry, které komplikují podnikání a zasahují do soukromí
Majetková přiznání Finanční správa bude shromažďovat informace o majetku. Pokud hodnota neevidovaného majetku firmy nebo občana převýší sedm milionů korun, vyzve poplatníka k prokázání původu majetku a případně ho zdaní. Důkazní břemeno neponese stát, ale daný subjekt.
Evidence tržeb Má přinést zvýšení daňového inkasa o patnáct miliard korun ročně. Už od prosince se bude vztahovat na restaurace a hotely. Podle odhadů patnáct procent hospod zkrachuje. Další informace o podnikatelích získává stát od začátku roku pomocí kontrolních hlášení k DPH.
Registr pacientů Soustředí data o všech pacientech, jejich nemocech, sociální situaci či pracovním zařazení. Podle zastánců jde jen o sloučení několika stávajících databází. Kritici namítají, že registr bude obsahovat i rodná čísla pacientů, takže bude zasahovat do soukromí.
Registr smluv Cílem je rozkrýt, za co stát a samosprávy utrácejí peníze. Zákon nedosáhne kromě ČEZ na Poslaneckou sněmovnu, Senát či politické strany. Zákonodárci navrhují výjimky pro další firmy s podílem státu, krajů a samospráv a všechna zdravotnická zařízení.
Schváleno
Kontrolní hlášení k DPH
Elektronická evidence tržeb
Zvýšení trestní odpovědnosti firem
Blokování internetu
Zadržení legálně držené zbraně
Před schválením
Prokazování původu majetku
Registr bankovních účtů
Registr pacientů s rodnými čísly
Registr smluv