Babišovo ANO nechce stínovou vládu. Proti ČSSD se vymezovat nebude

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Jan Rash, E15

Hnutí ANO nebude sestavovat stínovou vládu pro ministerstva, která ovládají koaliční partneři z ČSSD a KDU-ČSL. Oznámil to šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Reagoval tak na to, že sociální demokracie sestavila tým takzvaných odborných mluvčích pro ministerstva, která patří hnutí ANO a KDU-ČSL. Se stínovou vládou nepočítají ani lidovci.

Podle šéfa poslanců ČSSD Romana Sklenáka odborní mluvčí nemají být stínovou vládou a nemají být kritiky koaličních ministrů. „Určitě nebudeme ustavovat stínovou vládu na kontrolu ministrů koaličních stran,“ řekl Faltýnek. Podle něj na klubu zazněl mimo jiné názor, že sociální demokracie zřejmě po 100 dnech vlády nezjistila, že vládne s koaličními partnery.

„Spíše by se odborníci v jednotlivých stranách měli věnovat podpoře a práci konkrétních ministrů,“ poznamenal Faltýnek. ANO má podle něj odborné komise, které se zabývaly například tím, kde na ministerstvech ušetřit. Na dotaz, zda bude chtít ANO se sociální demokracií o stínové vládě mluvit, Faltýnek řekl, že to nevidí jako zásadní téma, kterým by se koalice měla zabývat.

Ustavit stínovou vládu neplánují ani lidovci. „Jelikož jsem autokrat, tak se zřejmě jmenuji stínovým premiérem a tím to u nás asi skončí,“ řekl v nadsázce předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Sklenák doufá, že se ze strany ANO jedná o nepochopení. Odborní mluvčí, které ČSSD ustanovila, mají podle něj sloužit k tomu, aby se usnadnila komunikace mezi ministry a koaličními partnery, a ne ke kritice ministrů. Odmítl, že by se jednalo o stínovou vládu.

ČSSD chce podle informací, které přinesly Hospodářské noviny, sestavením odborných mluvčích ukázat, že má odborníky i na resorty, kde nemá zastoupení. Neoficiálně ale má být úkolem „stínových ministrů“ vymezovat se vůči koaličním partnerům, všímat si případných pochybení ministrů z jiných stran a tematizovat je, napsal list.

K ministerstvu spravedlnosti by se za ČSSD měl vyjadřovat Jan Chvojka, k obraně šéf Sněmovny Jan Hamáček, k dopravě Jan Birke, k životnímu prostředí Robin Böhnisch a k zemědělství Jan Hajda.

Protiváha Babiše?

Stínové vlády většinou sestavují opoziční strany, ČSSD je ale nejsilnější vládní stranou, proto jde o netypický krok. Podle deníku je za ním snaha o to působit jako protiváha stále dominantnějšího hnutí ANO Andreje Babiše.

Právě k ministrovi financí Andreji Babišovi by se měl vyjadřovat Václav Votava, šéf vlivného rozpočtového výboru. „Ne ve všem se musím shodovat s názory pana ministra financí a tato stanoviska budu prezentovat. Ale můžu samozřejmě prezentovat i stanoviska souhlasná. Nechci říct, že jde přímo o protiváhu koaličním ministrům, ale pokud bude mít ČSSD odlišný názor, tak ho řeknu,“ sdělil Votava.

Svůj tým expertů si pro ministerstvo zdravotnictví, které vede Svatopluk Němeček z ČSSD, sestavil také Babiš.