V miliardové soutěži o radary zůstaly čtyři firmy

K zájemcům o dodávky radarů pro českou armádu patří izraelská firma Elta. Snímek ukazuje možnou podobu jejího radaru řady AD STAR

K zájemcům o dodávky radarů pro českou armádu patří izraelská firma Elta. Snímek ukazuje možnou podobu jejího radaru řady AD STAR Zdroj: Elta

Britská BAE Systems, francouzský Thales, izraelská Elta a švédský Saab jsou finalisté zakázky české armády na nové 3D radiolokátory. Ministerstvo obrany by v polovině října mělo rozhodnout o způsobu vyhlášení tendu. Jeho postup musí následně posvětit Sobotkův kabinet. Teprve pak rezort vybere vítězného dodavatele osmi zařízení místo původně předpokládaných deseti, řekl deníku E15 náměstek pro akvizice Daniel Koštoval.

Podle důvěryhodných informací ze soutěže vypadly americký Northrop Gruman a francouzský Airbus. Vyplynulo to z vyhodnocení předběžných odpovědí výrobců.

Díky nižšímu počtu nakupovaných radarů by měl kontrakt vyjít levněji než na původně odhadnutých 5,9 miliardy korun. Suma kromě samotných radarů zahrnovala náklady na logistiku až do roku 2040, tedy po celý životní cyklus.

„Pokud se týká ceny, jde o obchodně citlivé informace, které nám budou známé až v okamžiku přijetí skutečných nabídek. Kdo z výrobců má největší šance, nechci v tuto chvíli komentovat,“ uvedl Koštoval. Podle něj by vítěz mohl být znám do poloviny příštího roku.

Pomůže s výběrem NATO?

Nákupčí uvažují o tom, že nadlimitní zakázku nechají posoudit odborníkům z NATO Support Agency, kteří mají zkušenosti s podobně objemnými a složitými nákupy. „Chceme mít absolutní jistotu, že výběr splňuje všechny náležitosti,“ dodal náměstek.

Ministerstvo obrany o potřebě 3D radarů, které mají nahradit značně zastaralé ruské P-37, hovoří už od roku 2012, kdy vláda přijala usnesení o jejich nákupu. Šéf rezortu Martin Stropnický /ANO/vloni na podzim definitivně odmítl nabídku konsorcia českých a slovenských firem. Pardubická Retia se pak dohodla s Eltou.

Místo otevřeného výběrové řízení, s jehož vyhlášením se počítalo letos na jaře, dalo ministerstvo přednost oslovení šesti možných dodavatelů, ovšem při respektování pravidel otevřené soutěže. O konkrétních detailech smlouvy včetně ceny radarů a nákladů na jejich technický život nechtějí úředníci jednat přímo s firmou, ale s vládou dané země.

Izraelci nabízejí dvě varianty
Firma Elta, která podle dostupných informací předložila ministerstvu obrany nejvýhodnější podmínky, nabízí dva radary. Cenově dostupnější AD STAR a o něco dražší EIM MMR, který vedle sledování situace ve vzdušném prostoru zároveň navádí střely, jež likvidují rakety vypálené protivníkem. To by vojsku umožnilo nadále používat ruský systém KUB známý jako „tři prsty smrti“, pouze by se pro něj nakoupily moderní rakety. Udržely by se tak schopnosti protiletadlového a protiraketového vojska, aniž by bylo nutné investovat do nových zařízení typu Patriot.