Bečvář: Bylo by optimální zvýšit počet vojáků o pět tisíc

Josef Bečvář

Josef Bečvář Zdroj: CTK

CASA C-295M armády ČR
Ministr obrany Martin Stropnický
Vojáci při ostraze areálu vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku
V areálu kasáren v Praze-Ruzyni uspořádali 31. března američtí vojáci ukázku vojenské techniky. Americký konvoj je na cestě z cvičení v Pobaltí na základnu v bavorském Vilsecku a Praze má jednodenní přestávku k údržbě vozidel a odpočinku řidičů. Na cestu do Německa vyrazil 1. dubna.
5
Fotogalerie

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář chce posílit armádu. Optimální by podle něj bylo naverbovat 5000 profesionálů.

Podle údajů ze začátku letošního roku evidovalo ministerstvo obrany zhruba 22 000 vojáků z povolání, 6400 občanských zaměstnanců a asi 1100 státních zaměstnanců podle služebního zákona.

Armáda v posledních letech dostala více peněz na přijetí nových vojáků, o něž přišla v době, kdy musela šetřit. Každý rok tak do resortu ministerstva obrany přichází kolem 2000 nových profesionálů. Podle Bečváře již letos nastoupilo do služebního poměru 2148 lidí, většina směřovala do armády, další ale vstoupili i do Hradní stráže nebo Vojenského zpravodajství.

O potřebě zvýšit plánované počty vojáků mluvil o víkendu i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Domnívá se, že armáda by měla mít v budoucnu aspoň 30.000 profesionálních vojáků a k tomu dalších 5000 vojáků v záloze. Dosavadní cíl 27.000 profesionálů považuje nízký.