Do kurzu pro armádní dobrovolníky nastoupilo jen 16 lidí. Vojsko má omezené výcvikové kapacity

Českou armádu čeká nácvik mobilizace. Štáb se procvičí letos, celá armáda příští rok. Civilistů se prý nácvik nedotkne.

Českou armádu čeká nácvik mobilizace. Štáb se procvičí letos, celá armáda příští rok. Civilistů se prý nácvik nedotkne. Zdroj: archiv Blesk

Česká armáda
K zájemcům o dodávky radarů pro českou armádu patří izraelská firma Elta. Snímek ukazuje možnou podobu jejího radaru řady AD STAR
Pandur pro českou armádu
Česká armáda
Česká armáda
28
Fotogalerie

Nové branné zákony platné od července umožňují trestně bezúhonným občanům České republiky ve věku od 18 do 60 let mimo stav ohrožení státu nebo válečný stav dobrovolně absolvovat cvičení a stát se tak vojáky v záloze. Ke konci minulého týdne evidoval armádní generální štáb 895 mužů a žen, kteří vyplnili nezávazný registrační formulář nebo navštívili některé z rekrutačních středisek. Jen hrstka z nich však dnes nastoupí ve Vyškově na historicky první výcvikový kurz dobrovolníků. Část z nich může navíc odpadnout.

„Bylo vybráno šestnáct zájemců o dobrovolné převzetí branné povinnosti, kteří se spolu se šestapadesáti uchazeči o vstup do aktivních záloh zúčastní šestitýdenního kurzu,“ uvedl mluvčí štábu Jan Šulc.

Nástup tak malého počtu dobrovolníků zdůvodnil tím, že většina z těch, co se zaregistrovali, neprošla kolečkem zdravotních prohlídek. „Zákony platí teprve tři měsíce, byly dovolené. Ještě si nestihli všechno vyřídit,“ vysvětlil mluvčí. Kromě doložení zdravotní způsobilosti je nutné podepsat čestné prohlášení o tom, že dotyčný nepodporuje extremismus.

Podle informací deníku E15 může být příčinou výběru ani ne dvou desítek lidí to, že vojsko má omezené výcvikové kapacity. Vyplavalo to na povrch při debatě o původních novelách, které měly zavést pravidelné povinné odvody veškeré populace, která dosáhne plnoletosti. Právě obavy z toho, že by vyškovské centrum nedokázalo ročně připravit tolik odvedenců, vedly k tomu, že se nakonec uzákonila jen dobrovolná cvičení.

„Musíme to vyzkoušet. Nevíme, jestli v říjnu přijede do Vyškova třicet, tři sta nebo tři tisíce lidí. Budeme se muset s tím naučit pracovat, protože kapacity Vyškova nejsou neomezené. Takže podle prvního roku se budou modelovat další roky,“ řekl nedávno náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Těžiště cvičení dobrovolníků má spočívat v taktické, střelecké, tělesné, topografické a zdravotnické přípravě a ve výcviku v ochraně proti zbraním hromadného ničení. Cílem je naučit se základním dovednostem v boji, obsluze a střelbě z útočné pušky i pistole.

Součástí je i fyzická příprava a pořadová cvičení. Pokud dobrovolníci kurz dokončí, získají odměnu jeden tisíc korun za kalendářní měsíc, kdy se výcvik uskutečnil. A také se budou moci stát příslušníky aktivních záloh. Ti podle hodnosti dostávají za účast na šestitýdenním cvičení minimálně 9900 korun za měsíc.

V jednotkách chybí na šest tisíc vojáků
Podle koncepce výstavby Armády ČR by ji mělo tvořit přes 24 tisíc vojáků z povolání, 3700 občanských zaměstnanců a do pěti tisíc příslušníků aktivních záloh. Další vojáci a civilisté jsou pak zařazeni přímo pod ministerstvo obrany. Celý rezort by měl mít k dispozici 43 800 lidí. Vojenských profesionálů bylo na konci roku 2015 necelých 22 tisíc, aktivních záložníků 1200.