Bez práce budou statisíce lidí, odhadují odbory

Úřad práce

Úřad práce Zdroj: Profimedia

Úřad práce ČR
Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce v Praze 4
4
Fotogalerie

Česká ekonomika se kvůli pandemii koronaviru může propadnout až o osm procent, bez práce bude kolem 400 tisíc lidí. V rozhovoru pro deník E15 to řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula s odkazem na analýzy odborové centrály.

Odboráři vítají, že trh práce je až na výjimky, jako je cestovní ruch, zatím stabilizovaný. Masové propouštění zaměstnanců, které se očekávalo na přelomu března a dubna, nenastalo. „Naše odhady ale stále platí. I když vláda určité uvolnění restrikcí schválila, neznamená to, že se k nim nemůže vrátit,“ uvedl Středula a dodal, že bude důležité, nakolik se situace kolem koronaviru skutečně uklidní.

„Česko je navíc otevřená ekonomika, takže záleží také na rozvolňování omezujících opatření v jiných zemích. Určitě si to nepřeji, ale například v Německu mohou být automobilky zavřeny déle. Pak by se odhadovaný počet čtyř set tisíc nezaměstnaných mohl zvýšit,“ dodal.

Pozitivní je, že s výjimkou agenturních pracovníků včetně cizinců firmy hromadně nepropouštějí kmenové zaměstnance. „Avíza, že to hrozí, jsme měli. Naštěstí vláda nastartovala kurzarbeit, byť až na úplném konci března,“ podotkl Středula.

Že se trh práce aktuálně prudce nemění, plyne i z průzkumu Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů napříč firmami různých velikostí a zaměření. Až 46 procent subjektů s více než 250 zaměstnanci uvádí, že se jim pracovní síly stále nedostává – nejčastěji v dopravě a zemědělství. Přibližně 54 procent malých a středních podnikatelů se obává zhoršení platební morálky ze strany odběratelů, u bank však zpřísnění úvěrových podmínek neočekávají.

„Zaměstnavatelé potvrzují, že v chování bank výrazné změny kvůli koronaviru nezaznamenávají,“ potvrdil Jan Wiesner z konfederace. Připomněl, že právě malé firmy nedisponují dostatečným objemem rezerv a mívají problémy při zpoždění plateb nebo snížení objemu výroby.