Bohumínská organizace ČSSD je jasně proti vládě s ANO

Petr Vícha

Petr Vícha Zdroj: profimedia.cz

Ve městě, kde si sociální demokracie v roce 1995 odhlasovala vyloučení spolupráce s komunisty a dalšími extrémistickými stranami, se proti s vládě s ANO tolerované právě KSČM vyslovilo 46 členů buňky ČSSD. Pro jich bylo devět, řekl E15 šéf socialistických senátorů a starosta Bohumína Petr Vícha.

Uskupení Andreje Babiše hned dvakrát v tomto týdnu podtrhlo v Poslanecké sněmovně vaši stranu. Bylo to při hlasování o mimořádné schůzy kvůli kauze novičok a o novele služebního zákona předložené vládou v demisi. Co tomu říkáte?

Další a další týdny potvrzují to, co senátoři ČSSD říkají už dlouho. Že ANO hlasuje dlouhodobě s SPD a komunisty, je jedna z našich výhrad. Ty další představuje trestně stíhaná osoba ve vládě a to, že by kabinet byl v područí KSČM.

Ovlivní podle vás jednání poslanců ANO vnitrostranické referendum ČSSD?

Vliv na členy mít může. Třeba u nás v Bohumíně se 46 straníků vyslovilo proti tomu, abychom vstupovali do vlády s ANO tolerované komunisty. Pro jich bylo devět.

Přesvědčujete kolegy, aby hlasovali proti?

Jako senátoři jsme jim rozeslali letáky, kde před koalicí s ANO varujeme. Andrej Babiš využil každé příležitosti, aby úspěchy minulé vlády Bohuslava Sobotky vztáhnul na sebe a ANO. A naopak neúspěchy včetně uměle vytvořených kauz jako bylo lithium svedl na ČSSD.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula tvrdí, že chce-li ČSSD efektivně obhajovat nejpočetnější skupinu občanů, tedy zaměstnace, nemůže být v opozici. Váš názor?

Pan Středula přijel na náš únorový sjezd, který přijal usnesení, že účast trestně stíhané osoby ve vládě je zásadní problém a k tomuto usnesení nám pogratuloval. Víc to komentovat nechci.