Bubny se mohou výstavbě otevřít za dva roky. Babiš tam chce vládní čtvrť

Nádraží Bubny

Nádraží Bubny Zdroj: Profimedia

Lokalita železničního nádraží Bubny, vklíněná mezi dvě části pražských Holešovic, by se mohla výstavbě otevřít již v roce 2020. O procesu ukončení stavební uzávěry informovala náměstkyně primátorky Petra Kolínská. 

Nádraží Bubny patří mezi jedny z největších pražských brownfieldů, po jehož otevření volají developeři už roky. V současnosti probíhá výběr zpracovatele územní studie, která má být hotová letos na konci léta. Materiál pak bude sloužit jako podklad pro změnu územního plánu, který ještě musí projít procesem analýzy dopadu změny na životní prostředí SEA a běžným připomínkovým řízením, což podle Kolínské zabere právě dva roky.

Podobný proces v současnosti probíhá i v oblasti nákladového nádraží Žižkov, kde bude posudek vlivu na životní prostředí SEA hotový v květnu. Možný termín schválení změny územního plánu na Žižkově však Kolínská nesdělila. „Stavebních pozemků je v Praze dost, při odstraňování uzávěr nemá smysl čekat na nový plán,“ řekla Kolínská.

Zatím není jasné, jak by mohla oblast v budoucnu vypadat. Projevili o ni zájem soukromí developeři, kteří chtěli v místě kromě rezidenční výstavby budovat také kanceláře. Lokalitu si však pro stavbu možné vládní čtvrti s budovami pro jednotlivá ministerstva vyhlédl také premiér v demisi Andrej Babiš. To se však nelíbí starostovi Prahy 7 Janu Čižinskému. „Pokud ale chceme paláce v centru města udržet v normálním stavu, tak odtud ministerstva nevystěhovávejme a ponechme je tam,“ uvedl dříve Čižinský.

Obě změny v územním plánu budou jedněmi z posledních velkých projektů, které magistrát dokončí před uvedením nového Metropolitního plánu, jež má začít platit v roce 2023.

Již v polovině letošního dubna však začne oficiální projednávání metropolitního plánu, v létě pak začne lhůta na podávání připomínek. K jejich snadnějšímu odbavení spustí magistrát speciální aplikaci, kde bude možné podněty odbavovat. Zanesení připomínek potrvá podle Kolínské až dva roky, následně začne druhé kolo projednávání.