Černý trh s cigaretami klesl. Pašování zpomalil i koronavirus

Továrna na výrobu cigaret a tabáku Philip Morris ČR v Kutné Hoře.

Továrna na výrobu cigaret a tabáku Philip Morris ČR v Kutné Hoře. Zdroj: Profimedia.cz

Továrna na výrobu cigaret a tabáku Philip Morris ČR v Kutné Hoře.
Továrna na výrobu cigaret a tabáku Philip Morris ČR v Kutné Hoře.
Továrna na výrobu cigaret a tabáku Philip Morris ČR v Kutné Hoře.
Továrna na výrobu cigaret a tabáku Philip Morris ČR v Kutné Hoře.
Továrna na výrobu cigaret a tabáku Philip Morris ČR v Kutné Hoře.
13
Fotogalerie

Cena za krabičku cigaret letos u řady značek přesáhla psychologickou hranici sto korun a v příštích třech letech postupně zdraží o dalších zhruba dvanáct korun. Tabákové firmy často tvrdí, že zvyšování spotřební daně posílí černý trh a stát může přijít o miliardy na daních. Pašování a padělání cigaret se přitom loni utlumilo a pokles pokračoval i v prvním půlroce letošního roku, kdy černý trh zastavila koronavirová pandemie.

Červnový průzkum poradenské společnosti KPMG, která každoročně srovnává vývoj černého trhu s cigaretami v Evropské unii, ukazuje, že v České republice spadl podíl nelegálních cigaret na trhu z předloňských 6,1 procenta na 4,6 procenta v minulém roce.

Celoevropský průměr činí 7,9 procenta. „Kdyby se tyto cigarety prodaly na běžném trhu, získaly by unijní země na daních 9,5 miliardy eur,“ uvádí zpráva. Rozdíly jsou značné: zatímco Česko se řadí mezi země s nejmenším černým trhem, v Řecku pochází téměř každá čtvrtá vykouřená cigareta z nelegálního trhu. Velký podíl černého trhu je i ve Velké Británii, Irsku či Litvě.

„Rozvoj černého trhu hodně ovlivňuje daňová politika jednotlivých zemí. Počet polských cigaret prodávaných na černém trhu v České republice například může klesnout, protože cena za tamní krabičku postupně dotahuje cenu v Česku,“ řekl Jan Procházka z Philip Morris. Nejčastěji putují do Česka cigarety z východoevropských zemí, zejména z Běloruska a Ukrajiny, kde krabička na běžném trhu nestojí ani dvacet korun. Do Česka se dostávají se zahraničními pracovníky, jejichž počet se v roce 2018 prudce zvýšil, což se odrazilo na tehdejším skokovém růstu černého trhu.

Tabákové firmy očekávaly, že letos vzroste opět zájem o cigarety z černého trhu, po letech mírného růstu spotřební daně totiž došlo na jaře k významnému zdražení. Zároveň však přišla pandemie a zavřely se hranice. „Tím se černý trh prakticky zastavil,“ řekl Procházka.

Propad pocítil i běžný trh. „Uzavření provozoven, změny ve spotřebním chování a omezení turismu vedlo k poklesu prodejů zhruba o deset procent,“ odhaduje mluvčí British American Tobacco Tomáš Tesař. Situace se prý podle výrobců zlepšuje s uvolněním na hranicích, v pohraničí se totiž běžně prodá třicet procent všech cigaret v Česku. Černý trh s cigaretamiČerný trh s cigaretami|E15

Tabákoví výrobci zatím nechtějí odhadovat, jaké mělo jarní zdražení cigaret vliv na běžné prodeje. „Předpokládáme poměrně zásadní dopady. Navýšení ceny bylo v důsledku zvýšení spotřební daně velmi vysoké,“ řekl manažer Japan Tobacco International Jiří Sochor.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) představila tento týden daňový balíček, v jehož důsledku by v následujících třech letech měla růst cena krabičky každoročně o čtyři koruny. Zatímco British American Tobacco vítá, že se bude zdražovat postupně, což na zákazníky působí lépe, konkureční Imperial Brands se to nelíbí. „Takové rychlé zvyšování nepovažujeme za příliš šťastné zvláště v okamžiku, kdy nevíme, jaký bude mít letošní zdražení efekt,“ řekl manažer firmy Bojan Stoevski.

Z čeho se skládá černý trh

Tzv. Illicit whites – Cigarety vyrobené legální cestou v běžných továrnách, část výroby se ale vyvede mimo oficiální cesty a dováží se do České republiky. Zde se naskládají do krabiček téměř stejných, jako jsou ty oficiální. Chybějící kolek se nahradí například označením duty free.

Pašované značkové cigarety – Legálně se prodávající okolkované cigarety dovezené do České republiky ze zemí, kde je nižší cena, typicky z Ukrajiny a Běloruska. Překupníci je pak u nás přeprodávají za vyšší cenu. Podle českých zákonů lze do země přivézt legálně čtyři kartony na osobu, překupníci pochopitelně limit porušují.

Padělky – Tyto cigarety vznikají mimo oficiální továrny. Padělky tvoří jen malý zlomek černého trhu s cigaretami.