Češi si stále častěji na Vánoce půjčují od nebankovních společností. Slibují rychlou pomoc i bez smlouvy

Na výdaje spojené s Vánoci si letos hodlá půjčit 13 procent Čechů.

Na výdaje spojené s Vánoci si letos hodlá půjčit 13 procent Čechů. Zdroj: ctk

Vánoční trhy na Náměstí republiky
Ilustrační foto
Ilustrační foto.
Na výdaje spojené s Vánoci si letos hodlá půjčit 13 procent Čechů
5
Fotogalerie

Na výdaje spojené s Vánoci si letos hodlá půjčit 13 procent Čechů v produktivním věku. Proti loňským 19 procentům jde o pokles, většina těchto lidí si ale na Vánoce půjčuje opakovaně a téměř pětina z nich v minulosti čelila exekuci. Vyplývá to z listopadového průzkumu Exekutorské komory ČR.

"Pozitivním údajem je velké snížení počtu občanů, kteří si hodlají půjčit na vánoční výdaje. Problém může naopak představovat vysoké procento lidí, kteří se letos plánují zadlužit a zároveň se již v minulosti dostali do exekuce," uvedla prezidentka komory Pavla Fučíková.

Lidé si nejčastěji chtějí půjčit do 10 tisíc korun. Vyšší částku si plánuje vzít zhruba čtvrtina respondentů. Zatímco v předchozích letech Češi pro předvánoční půjčky nejvíce využívali klasické banky, zvýšil se nyní počet těch, kteří o půjčku budou žádat i nebankovní společnosti. Tyto společnosti sice často poskytují peníze velmi rychle, sjednané podmínky však mohou být podle komory pro občany nevýhodné. Na rodinu a známé se ohledně půjčky chystá obrátit 36 procent dotázaných.

"Důrazně nedoporučujeme, aby si lidé, kteří třeba v současné době čelí exekuci, často i mnohočetné, brali další půjčky na zbytné věci. Naopak by měli takovým půjčkám předcházet a co nejdříve splatit současné dluhy, aby se jejich problémy více neprohlubovaly," upozornil viceprezident komory Vladimír Plášil.

Lidé by si měli rozmyslet, jestli půjčku opravdu potřebují a mají na její splácení dostatečné a stabilní příjmy, doplnila Fučíková. Ještě horší variantou je podle ní ta, když si lidé berou půjčku, aby splatili jiný závazek. Dostanou se tak do začarovaného kruhu, ze kterého se jen velmi těžko dostává ven. Nakonec mohou skončit i v exekučním řízení.

Problémem bývají některé společnosti nabízející předvánoční úvěry. "V internetovém prohlížeči si stačí zadat slovní spojení 'Vánoční půjčka' a najdete stovky nedůvěryhodných firem a nabídek, které slibují rychlou pomoc před Vánoci. Ty nejhorší dokonce poskytnou půjčku bez smlouvy. Kamenem úrazu mnohdy bývají měsíční poplatky nebo sankční podmínky," varoval Plášil.

Pro občany, kteří potřebují poradit s exekucí, zřídila komora bezplatné právní poradny. Ty v roce 2014 doplnila on-line poradna na webových stránkách www.ekcr.cz, kde mohou lidé pokládat dotazy a podněty.