Jak ušetřit na Vánoce aneb Jak se o Vánocích nedostat do dluhové pasti

Stres o Vánocích není nutnost, ale zažívá ho skoro každý.

Stres o Vánocích není nutnost, ale zažívá ho skoro každý. Zdroj: istockphoto.com

Vánoce by měli být obdobím klidu.
2
Fotogalerie

Máme pro vás několik tipů, jak vánoční svátky přežít s co nejmenším průvanem v peněžence.

Vánoce jsou relativně ještě daleko. Abychom však tyto svátky v pohodě ustáli, respektive aniž bychom se jimi nechali zruinovat, je nejvyšší čas začít přemýšlet nad letošním vánočním rozpočtem.

Češi dle údajů z loňských Vánoc v průměru koupí 16 vánočních dárků a není výjimkou, že si na Vánoce půjčí. Konec roku je zkrátka finančně náročný.

Plánujte dostatečně dopředu

Základem, jak se nedostat do dluhové spirály, navíc kvůli něčemu tak pomíjivému jako jsou vánoční dárky, je prevence v podobě rezerv, plánování a důsledného dodržování stanoveného rozpočtu. „Vánoční svátky nejsou bleskem z čistého nebe, proto na ně buďte připraveni. Nastavte si trvalý příkaz směrem spořicí účet. Pokud vám nevyhovuje trvalý příkaz, zkuste klasické prasátko nebo jinou pokladničku. Prostě a jednoduše, pokud je to možné, tak se snažte odkládat si průběžně na finančně náročný prosinec,“ radí finanční poradce ze společnosti Partners Vladimír Weiss, a současně dodává: „Vždy si stanovte jasný rozpočet. Zejména kolik peněz plánujete utratit a hlavně, s jakými prostředky můžete počítat. Plánujte s chladnou hlavou.“

Vyplatí se také nakupovat dárky s předstihem. „Lepší je rozmyslet si dopředu, jaké dárky chcete pořídit, vyhnete se tak nákupům dárků na poslední chvíli, které bývají většinou pod časovým tlakem a můžeme podlehnout lákadlům nebankovních společností na různé, né vždy výhodné nabídky,“ říká Filip Hrubý, tiskový mluvčí České spořitelny.

Vyhněte se spotřebitelským úvěrům

Snažte vyhnout spotřebitelským úvěrům typu kontokorent (možnost přečerpat běžný účet do mínusu) a běžnému spotřebitelskému úvěru. Obzvláště obloukem se vyhněte krátkodobým půjčkám (na cca 14 dní). To vše jsou nástroje, které udělají radost 24. 12., ale následky ponesete několik dalších měsíců případně let.

„Jednoduchá rada jak nespadnout do dluhové pasti nejenom o Vánocích je nepůjčovat si na věci, které nutně nepotřebuji k životu či k práci. Právě o Vánocích toto ovšem bývá velice složité, jelikož různá lákadla v podobě akcí, slev a levných peněz jsou na každém rohu. „Výhodné“ půjčky s odloženou splatností je pak taková marketingová třešnička na pomyslném dortu,“ míní Martin Novák, investiční analytik Broker Consulting.

Když už se „musíte“ zadlužit

Pokud opravdu není vyhnutí a vy se rozhodnete pro půjčku, kterou pokryjete vánoční výdaje, měli byste dodržet několik zásad.

Splátka úvěru pro vás nesmí znamenat riziko. Pokud to je možné, raději si úvěr prodlužte na maximální možnou splatnost. Měsíční splátka nebude dusit domácí rozpočet. Před podpisem si za všech okolností dobře přečtěte úvěrovou smlouvu, ať přesně víte, co vás čeká.

Udělejte si opět seznam s rozpočtem a ten dodržte. „V případě, že bude dárek nakupovat na splátky, měli byste si do rozpočtu zahrnout celkovou cenu – tedy včetně přeplatku, který za úvěr zaplatí,“ upozorňuje Patrik Madle, tiskový mluvčí ČSOB.

Nevyužívejte tzv. mikropůjčky. Ty mohou mít velice vysoké úrokové sazby nebo poplatky a jejich pastí může být i závazek k opakovanému čerpání. „Vyhněte se půjčování od nebankovních společností, snažte se odolat nákupům na splátky, které bývají mnohem dražší než bankovní úvěry,“ říká Patrik Madle.

Srovnávejte nabídky

První nabídka nemusí být ta nejvýhodnější. Vyplatí se srovnávat, stejně jako srovnáváte například cenu zboží. Neorientujte se ale pouze podle úrokové sazby. Mnohem vhodnějším ukazatelem pro porovnání výhodnosti jednotlivých nabídek je RPSN (roční procentní sazba nákladů), která v sobě zahrnuje veškeré náklady na úvěr, tedy včetně například poplatků s úvěrem spojených, doplňkových služeb apod.,“ vysvětluje Patrik Madle, a zmiňuje ještě jeden tip: „Vhodnou formou půjčení nižší částky na Vánoce může být například Kreditní karta. Ta má totiž bezúročné období (například v ČSOB až 55 dní) a pokud klient do této doby peníze vrátí, tedy například z další výplaty, nezaplatí žádný úrok.“

Ještě patří dodat, že v případě, kdy klientovi neposkytne peníze ani jeho vlastní banka, je to nejspíše proto, že ho vyhodnotila jako klienta, který by mohl mít problémy se splácením, tedy například nemá dostatečnou platební kapacitu k tomu, aby si mohl dluh dovolit. „To by pro klienta také mělo být signálem, že je lepší si na Vánoce nepůjčovat,“ uzavírá Madle.

A hlavně nezapomeňte, že dárky zdaleka nejsou vše. Vybírejte je proto s rozmyslem. Mějte na paměti, že drahý dárek není vše. Rodina je pohromadě, všichni si užívají klid a pohodu. To je pravé kouzlo Vánoc.