Česká ekonomika nezpomaluje, roste nejrychleji za dva roky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Zetor

Budova Českého statistického úřadu (ilustrační foto)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Hospodářství České republiky meziročně vzrostlo o 2,9 procenta a proti předchozímu čtvrtletí byla vyšší o 1,3 procenta. Hospodářství tak mezičtvrtletně rostlo nejrychleji za poslední dva roky.

"Jednoznačně se potvrdilo očekávání, že růst ekonomiky stojí především na spotřebě domácností a exportu. K růstu přispěla svým utrácením i vláda. Příznivá situace na trhu práce, respektive rekordní zaměstnanost spolu s růstem mezd podporuje spotřebu domácností, která roste o necelá tři procenta. Není to tedy žádný neudržitelný boom spotřeby, ale docela umírněné a navíc i stabilní tempo," míní analytik ČSOB Petr Dufek.

"Domácnosti však nejenom více spotřebovávají, ale také investují, což je nakonec vidět na pokračujícím růstu investic do bydlení, navzdory soustavnému nedostatku nových bytů. A jak napovídají čísla, podařilo se zlomit negativní trend investic firem. Ekonomický růst má i nadále poměrně solidní základy, byť se z velké části odvíjí od pozitivního vývoje u hlavních obchodních partnerů Česka. Navíc nestojí na extrémně přehnané spotřebě, a proto si od něj nemůžeme „slibovat“ ani nadměrné inflační tlaky," doplnil ekonom.

Český statistický úřad tak potvrdil svůj předběžný odhadu z poloviny května. Za celý loňský rok vzrostl hrubý domácí produkt Česka meziročně o 2,3 procenta.